Eerste diploma-uitreiking én erkenning voor SVH Kaaskenner-opleiding

Auteur: redactie
Onderwijs 14 januari 2025
Eerste diploma-uitreiking én erkenning voor SVH Kaaskenner-opleiding

Tijdens de Horecava 2025 zijn op maandag 13 januari de eerste diploma’s voor de opleiding SVH Kaaskenner uitgereikt. In een feestelijke ceremonie ontvingen de geslaagden, die het examen via hun opleiding van Kaasfort Amsterdam hebben gevolgd, hun diploma. Daarnaast ontving Kaasfort Amsterdam het officiële SVH-erkenningskeurmerk voor de opleiding. Daarmee is SVH Kaaskenner de eerste branche-erkende kaasopleiding in Nederland.

Kaasfort Amsterdam, gevestigd in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft, is hét kenniscentrum voor ambachtelijke kaas. Vanuit het historische fort worden kazen geleverd aan horeca en retail, en krijgen zowel professionals als consumenten trainingen over kaas.

De eerste lichting cursisten startte afgelopen najaar met de opleiding. Ze volgden de gloednieuwe e-learning SVH Kaaskenner, ontwikkeld door SVH en Kaasfort Amsterdam, en verdiepten zich in de geschiedenis, bereiding en variëteiten van kaas. Met hun diploma kunnen zij gasten in de hospitality beter adviseren over kaas, van presentatie en serveermoment tot smaakcombinaties.

“Kaas inzetten in de hospitality lijkt misschien eenvoudig, maar er komt veel bij kijken om er echt een succes van te maken. Zowel in de horeca als thuis aan tafel is er nog veel ruimte voor groei,” zegt Tom Rozestraten, opleidingscoördinator en docent bij Kaasfort Amsterdam. “Nederland denkt veel over kaas te weten, maar in de praktijk zien we dat dit vaak tegenvalt. De opleiding tot Kaaskenner is daarom een belangrijke ‘eyeopener’.”

René Koelman, eigenaar van Kaasfort Amsterdam vult aan: “Onze missie is het beschermen van het ambacht van kaas. Dat kan alleen door brede kennis te creëren en te delen. De opleiding is daarin een essentieel onderdeel om ambachtelijke kennis over te dragen en meer passie voor kaas te stimuleren. We zijn bijzonder trots op de samenwerking met SVH. Samen zorgen we voor meer aandacht en begrip voor de kaasproductie in het algemeen, met een speciale focus op kleinschalige ambachtelijke producenten.”

Kaas als nieuwe ster in restaurants

“De vraag naar kwalitatief goede kaasopleidingen groeit,” zegt Ricardo Eshuis, directeur van SVH. “Er is steeds meer aandacht voor ambacht en in de top-gastronomie is een groeiende rol voor kaas. Vakmensen met kennis van kaas zijn daarbij onmisbaar. Het diploma SVH Kaaskenner is een mooie eerste stap voor iedereen die zich wil specialiseren. Naast Kaaskenner zijn er nog twee vervolgniveaus: Kaasspecialist en Kaasfromager.” Uit het arbeidsmarktonderzoek in 2022 van SVH komt naar voren dat er behoefte is aan specialisten. Mede door de opkomst van veel meer speciaalzaken naast de horeca is die behoefte nu veel groter. Zo kunnen ook medewerkers hun functie uitbreiden met deze specialisatie en kan ook een medewerker uit het middensegment van de horeca een mooi advies over kaas geven en mooie kaas-drankcombinaties maken. Naast de horeca is het kaastraject uitermate geschikt voor mensen in de retail en delicatessenzaken.”

Erkenning door SVH: kwaliteitswaarborg voor opleidingen

De SVH Erkenningsregeling Hospitality-opleidingen waarborgt de kwaliteit van opleidingen via een keurmerk. Hiermee kunnen cursisten en bedrijven eenvoudig kiezen voor branche-erkende opleidingen. De regeling beoordeelt opleiders op aspecten zoals kwaliteitszorg, programma-inhoud en klachtenafhandeling. Het traject bestaat uit een documentbeoordeling, beoordeling van de opleidingsruimte en faciliteiten en de verplichting tot cursusevaluaties door deelnemers. Bij volledige goedkeuring ontvangt de opleider het SVH-keurmerk.

Overig nieuws