European 50 Best Restaurants is onzin

15 januari 2013
European 50 Best Restaurants is onzin

In 'The European 50 Best Restaurants' over 2012 stijgt De Librije van plek 23 naar 13. Oud Sluis gaat van 18 naar 22. Lof voor alle hardwerkende brigades die zijn opgenomen, maar deze top-50 is kolder.

*Je hoeft er niet gegeten te hebben...*
Momenteel is de stemronde voor de ranglijst over 2013 geopend. Iedereen met een computer en internetverbinding (en wie heeft dat niet?) kan stemmen op zijn favoriete restaurant. Er wordt niet om een registratie gevraagd, of om een aantoonbaar bewijs dat men bij het restaurant waar men op stemt heeft gegeten (desnoods middels een gastrecensie). Per computer kan eenmaal worden gestemd, maar wel op meerdere restaurants. Het restaurant dat de meeste internetstemmen krijgt komt domweg op nummer één.

*De lijst van orang-oetangs*
'De stem van het volk moet klinken in plaats van de mening van een handvol recensenten en experts', zo is de gedachte van de organisatie achter de lijst die qua uiterlijk en lettertype bovendien verdomd veel lijkt op de The World's Best 50 Restaurants van het Britse Restaurant Magazine. Hoe geloofwaardig is deze 'Europese tegenhanger', als hij bij wijze van spreken kan zijn samengesteld door internettende orang-oetangs?

*Bedrijf opgeheven*
Een zoektocht door de database van de Britse evenknie van onze Kamer van Koophandel levert op dat het bedrijf achter de lijst, "50BEST.COM LTD uit Londen in 2011 is opgeheven":http://wck2.companieshouse.gov.uk//companysearch?disp=1&frfsh=1358262683&#result. Onderaan de website zijn 'privacy policy' en 'terms & conditions' niet aanklikbaar. Daar gaat het laatste beetje vertrouwen dat we nog hadden. Navraag bij Koninklijke Horeca Nederland en een aantal chefs leert dat men de lijst niet kent, dan wel sterk wantrouwt. Dat komt dus niet overeen met de "website van de ranglijst":http://www.theeuropean50best.com/ waarop staat te lezen: "The European 50 Best.com brand is internationally respected as a symbol of quality".

~Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant~

Overig nieuws