Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

Auteur: Fernando Jonker
Corona 3 april 2020
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk!

Als je iets nieuws doet gaat al je energie daarnaartoe. Je verliest als het ware de overview van wat er om je heen gebeurt. Je kijkt een aantal dagen, misschien een week vooruit. Vanochtend had Mark onze slager Richard Groot aan de telefoon. Hij vroeg wat wij van plan waren met Pasen. Pasen? Dat is toch pas over een maand ofzo? Niet dus. Volgende week zondag is het eerste paasdag. Hij was bezig extra koelcellen te huren omdat de bestellingen bleven binnenkomen. Dat zet je aan het denken. 

Pasen is samenzijn. Dat gaat nu niet. Toch heeft de mens behoefte aan lekker eten, het liefst in gezelschap. Gelukkig zijn er digitale manieren om toch ‘bij elkaar te zijn’. Vanmiddag ga ik met Mark zitten en kijken wat wij kunnen doen. Ik zat al te denken aan een brunch of lunch, wat gebruikelijk is met Pasen. Maar in het restaurant hebben we nooit lunch gedraaid en met de lessen van de afgelopen twee weken, gaat mijn voorkeur nu uit naar iets waar we bedreven in zijn: diner draaien. Het systeem zoals nu, staat als een huis. Daar gaan we ons voordeel mee doen.

Midden in de nacht kom ik vaak tot inspiratie. Na het werk ga ik naar huis, Google een beetje, haal inspiratie uit het verleden en kom zo tot mijn gerechten. De nacht heeft iets speciaals. Afgelopen weekend heb ik voor twee weken de daghappen bedacht en op papier gezet. Die publiceer ik echter per week. Zo houdt je de mensen nieuwsgierig en voorkom je teleurstellingen als iets onverhoopt niet lukt. Er zijn honderden websites die je kan bezoeken om op hoog culinair niveau inspiratie op te doen. Op niveau afhaalgerechten vinden op het internet is daarentegen wel een kunst. Dat is er niet zoveel. Misschien iets voor ons over een paar maanden…

Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.

Overig nieuws