Chef Jan Sobecki van restaurant Tribeca is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dat gebeurde maandag 13 februari in Utrecht tijdens de lancering van de Gault&Millau-gids voor het jaar 2023. De titel Jonge Topchef van het Jaar ging naar Guido Braeken van restaurant Julemont. Caroline Berends-Proot van De Nederlanden werd verkozen tot Gastvrouw van het Jaar.
Maar liefst 750 bezoekers zijn verwelkomd door Burgemeester Sharon Dijksma waarna Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland samen met presentatrice Virginie Claes de Gault&Millau Awards uitreikte aan de winnaars van het jaar 2023.
Maar liefst 20 winnaars in 19 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar' en ‘Ontdekking van het Jaar’ werden onder toeziend oog van de top van de Nederlandse gastronomie individueel op het podium geëerd. Tevens werden alle restaurants met 16|20 of meer gezamenlijk op het podium gehuldigd indien hun scores waren gestegen.
De winnaars
Chef van het Jaar: Jan Sobecki (Tribeca)
Jonge Topchef van het Jaar: Guido Braeken (Julemont)
Gastvrouw van het Jaar: Caroline Berends-Proot (De Nederlanden)
Sommelier van het Jaar: Margot Los (Café Parlotte)
Wijnkaart van het Jaar: Joey de Kruijff (Central Park)
Prijs-Plezier van het Jaar: Harry's (Maastricht)
Terras van het Jaar: Vista (Willemstad)
Ambachtsman van het Jaar: Martin Kruithof (De Lindenhof)
Aziatisch restaurant van het Jaar: Taiko (Amsterdam)
Groenterestaurant van het Jaar: De Kas (Amsterdam)
Bistronoom van het Jaar: Putaine (Rotterdam)
Ontdekking van het Jaar: Rosie (Utrecht)
Lifetime Achievement Award: Paul Fagel
Dessert van het Jaar: Ollie Schuiling (Kasteel Heemstede)
New Chef on the block: Yorni van Dijk (Basiliek)
Pop of the Year: Klaproos (Amsterdam)
Best Dutch Chef Abroad: Nick Bril (The Jane)
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 1: SAAM Restaurant (Amstelveen)
Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 2: Yano (Rotterdam)
Cocktailbar van het Jaar: Law&Order (Amsterdam)
Gault & Millau Gidslancering
Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Dit jaar telt de gedrukte gids 74 Nederlandse restaurants, elk beoordeeld op basis van 20 punten. De 2023 editie is een compactere versie met daarin enkel restaurants met 16 punten of meer.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.