Giuseppe Mazziotta: Maak van het ene probleem geen ander probleem

Auteur: Giuseppe Mazziotta
giuseppe mazziotta Columns 18 maart 2025
Giuseppe Mazziotta: Maak van het ene probleem geen ander probleem

Binnen een restaurant is het natuurlijk altijd belangrijk om logisch na te denken. Sommige problemen kun je heel simpel oplossen door ‘oppervlakkig’ na te denken. Hiermee bedoel ik dat de oplossing soms dichterbij is dan je denkt en niet ingewikkeld hoeft te zijn. Een van de ‘oppervlakkige’ gedachten die ik altijd heb is “Maak van het ene probleem geen ander probleem”. Daarmee bedoel ik dat het oplossen van een fout niet mag leiden tot een nieuw probleem en zo een kettingreactie veroorzaakt.

Een goed voorbeeld is een tafel met gasten die een fles wijn bestellen, maar waar per ongeluk geen wijnglazen zijn opgedekt. De lege tafel achter je heeft die wel en je gebruikt die glazen om de wijn in te schenken. Maar daarmee verplaats je het probleem alleen - nu mist die tafel glazen. Door die ene extra stap te zetten en de juiste glazen te pakken, voorkom je dat dit probleem zich blijft herhalen. Het lijkt misschien de snelste oplossing, maar op de lange termijn is het zeker niet de meest efficiënte.

Het is belangrijk dat je vooruitdenkt: wat voor gevolgen heeft deze actie later op de dag voor de service? Heeft iemand de wijnglazen van deze tafel weggehaald met een reden? Vaak kun je dat achterhalen door jezelf af te vragen: waarom? Alles heeft een reden – denk je daar niet over na, dan is het gewoon een domme fout. Misschien was een collega al bezig met het schenken van de wijn en zijn de glazen daarom opzijgezet. Of misschien hadden de gasten aangegeven geen wijn te willen.

Ook in de keuken kun je van het ene probleem een ander maken. Bijvoorbeeld door andermans gereedschap, zoals een koksmes of plank, te gebruiken, waardoor je collega niet verder kan werken. Voordat je een probleem oplost, is het belangrijk jezelf af te vragen wat de reden is en welke oplossing je kunt kiezen om in de toekomst dezelfde fout te voorkomen.  

Over Giuseppe Mazziotta

Giuseppe Mazziotta beschikt sinds zijn achttiende al over een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters van Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee in zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september 2023 startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen om de horeca in te gaan en dat doet hij door zijn ervaringen te delen.

 

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws