Hof van Cleve daalt flink in top-50

1 mei 2012
Hof van Cleve daalt flink in top-50

Het Hof van Cleve heeft in de World’s 50 Best Restaurants lijst voor 2012 een grote daling meegemaakt. Vorig jaar nog vijftiende in de ranglijst, nu te vinden op plek 42.

*Rampspoed*
De daling van 27 plekken kan er in dit jaar van rampspoed nog wel bij. Driesterrenchef Peter Goossens kampt de laatste tijd met persoonlijke problemen, nam teveel hooi op zijn vork en moest daarom onlangs verstek laten gaan als juryvoorzitter tijdens de Europese finale om de Bocuse d'Or.

*Ontgoocheld*
Hoewel Goossens was afgereisd naar Londen voor de bekendmaking van de lijst was hij niet fysiek aanwezig in de zaal. Zijn woordvoerder laat in diverse Belgische media weten dat de topchef ontgoocheld is na het nieuws van de daling.

*Grootste daler: Hibiscus*
Het toprestaurant in het Belgische Kruishoutem is niet de grootste daler uit de top-50 van vorig jaar gemeten naar absolute plekken. Die bedenkelijke eer is voor het Londense Hibiscus. Dit tweesterrenrestaurant daalde 51 plekken en is nu buiten de top-50 te vinden op plaats 94.

*Blumenthal lacht, Blumenthal huilt*
De nieuwe lijst betekende goed nieuws en slecht nieuws voor Heston Blumenthal. Dinner by Heston Blumenthal in het Mandarin Oriental hotel in Londen kwam als hoogste nieuwe binnenkomer terecht op plek 9. Tegelijkertijd daalde The Fat Duck, de nummer één uit 2005, van nummer 5 naar positie 13.

*Stijgers in top-50*
Grootste stijgers in de top-50 in positieve zin zijn: Eleven Madison Park in New York (van 24 naar 10) en The Ledburry in Londen (van 34 naar 14).

Behalve Oud Sluis en De Librije in de top-50 zijn er dit jaar geen nieuwe Nederlandse restaurants te melden die in het achterveld van 51-100 nieuw zijn binnengekomen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws