Chef Jan Smink behaalt de derde plek tijdens de 54e editie van de internationale kookwedstrijd van ‘Le Taittinger’ Prix Culinaire. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega streed tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 25.000,-.
Jan Smink stond dinsdag 31 mei in de wedstrijdarena van de wereldfinale van de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De ervaren wedstrijdkok, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam in de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or, kreeg de opdracht om een gerecht op basis van rund te maken dat van te voren vast stond. De tweede opdracht was een gerecht dat een dag tevoren bekend werd gemaakt.
Franse klassieker
Jan Smink: “Na een bezoek aan onder meer het champagnehuis Taittinger werd op maandagavond 30 mei bekendgemaakt wat voor soort gerecht en met welke verplichte ingrediënten er in de finale gekookt moesten worden. Het ging in ieder geval om een Franse klassieker, waar je je eigen twist aan mocht geven. Na de bekendmaking van dat gerecht kreeg je een ingrediëntenlijst en was er één uur tijd om te bedenken welke extra ingrediënten van die lijst je verder nog wilde gebruiken. Op dinsdag 31 mei tijdens de wedstrijd was de opdracht om binnen vier uur een hoofdgerecht op basis van rund te koken én het gerecht dat we de avond ervoor doorgekregen hadden, alles voor 6 borden. Na de presentatie van beide gerechten vond er een jurygesprek plaats waarin onder meer je aanpak ter sprake kwam. De wedstrijd vond plaats in 'l’Ecole Cordon bleu', een prestigieuze kookschool in Parijs. De kookschool trekt leerlingen van over de hele wereld. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens het galadiner dat op de avond van de finale plaatsvond.”
Proefjury
De kandidaten werden beoordeeld door een proefjury onder leiding van Franse chef-kok Emmanuel Renaut (Flocons de sel-3 sterren) en chef-kok Dominique Crenn (Atelier Crenn-3 sterren) uit Amerika en een keukenjury bestaande uit internationale sterrenchefs van statuur. In de keukenjury zaten onder andere de Nederlandse chefs Jonathan Zandbergen (Merlet-1 ster) en Lars van Galen (’t Lansink-1 ster), die in respectievelijk 2014 en 2011 de internationale finale wonnen.
Over Le Prix Culinaire Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis.
Over Jan Smink Chef en ondernemer Jan Smink werkte in het verleden onder meer als souschef bij Bilderberg Landgoed Lauswolt. Als freelance chef mag hij sinds 2013 driesterrenrestaurant De Librije tot zijn opdrachtgevers rekenen. In september 2018 opende hij zijn restaurant Smink in Wolvega, waar hij zijn liefde voor Friesland laat spreken door te koken met veelal Friese producten. Zijn gerechten zijn extra onderscheidend doordat sommige gerecht-onderdelen met 3D-voedselprinters worden gemaakt. Restaurant Smink is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique. Jan Smink behaalde als wedstrijdkok veel prijzen in binnen- en buitenland.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.