Chinese restaurants mogen weer gespecialiseerde koks uit Azië halen. Ze hebben met minister Asscher van Werkgelegenheid
afgesproken dat de koks weer een werkvergunning krijgen. In ruil daarvoor moeten de Aziatische horecabedrijven zorgen dat werkloze koks worden omgeschoold, zodat ze een nieuwe baan kunnen vinden.
*Werkvergunning*
Sinds begin dit jaar kregen buitenlandse koks geen werkvergunning meer of werden tijdelijke werkvergunningen van de koks niet meer verlengd. Het kabinet kwam met die maatregel omdat veel Nederlandse koks werkloos zijn. Zij zouden het werk in de wokrestaurants moeten overnemen.
*Wokken = specialiteit*
De Aziatische horeca kwam in actie tegen deze maatregel omdat de Chinese koks niet zomaar konden worden vervangen door Nederlandse. Volgens de restaurants is wokken een specialiteit waarin een kok moet worden opgeleid. Het vertrek van Chinese koks leidde dit jaar tot minder omzet en zelfs sluiting van restaurants, zo zei de sector. Minister Asscher en uitkeringsinstantie UWV erkennen het specialisme nu en laten de Chinese koks weer toe. Er is wel afgesproken dat de wokspecialisten nu ook Nederlandse koks gaan opleiden.
"*Meer lezen over de Aziatische keuken? Klik hier!*":http://www.derestaurantkrant.nl/?q=aziatisch&x=zoeken
~Christel Tuin~
Koks uit Azië weer toegelaten bij Chinees
30 september 2014