'De horeca is een bedrijfstak waarin geld verdiend wordt aan gastvrijheid, wat eigenlijk niet met het begrip gastvrijheid te maken heeft. In de horeca spreek je van gasten, niet van klanten zoals in de zakelijke dienstverlening gebruikelijk is. Gastvrijheid is het voornaamste product in de horeca...; alles draait om de gast (klant) Wat goed is voor de gast (klant), is goed voor de medewerker en vanzelfsprekend goed voor het bedrijf. Het doel van gastvrijheid in de horeca is gasten binnenkrijgen, ze binnenhouden en ervoor zorgen dat ze terugkomen.' Hieronder vijf aandachtspunten bij Gastvrijheid.
*1. Het totaalplaatje*
Gastvrijheid is meer dan alleen de omgang met gasten. Het gaat om het totaalplaatje. Uw zaak ziet er dus verzorgd uit; geen sigarettenpeuken op de vloer of vieze tafels op het terras. Dit geld ook voor het interieur.
*2. Digitale communicatie*
Uw tweede visitekaartje is uw website. Maak deze aantrekkelijk en zorg dat hij up-to-date blijft. Spelfouten op uw website of in uw e-mails zorgen voor een onprofessioneel beeld.
*3. Telefonisch contact*
Het eerste contact met uw gasten kan persoonlijk contact zijn tijdens het welkom heten van uw gasten, maar ook wanneer u uw gasten te woord staat over de telefoon. Blijf altijd professioneel en kom beloftes altijd na. Als iets niet kan leg uit waarom, daar creëert u meer begrip mee.
*4. Uitstraling personeel*
Bij de bediening van uw gasten spreekt het voor zich dat u en uw personeel er verzorgd uitzien en dat iedereen weet wat hij/zij moet doen. Als u zelf uw personeel opleidt weet u zeker dat zij zich gedragen en uw gasten behandelen zoals u wilt.
*5. Respect voor iedereen*
Als laatste is het van belang dat u als eigenaar, gastvrouw of heer uw werknemers net zo behandelt als uw gasten; met respect. Bij fouten neemt u de persoon in kwestie even apart. Iemand publiekelijk de wind van voren geven siert niemand en kweekt weerzin bij uw gasten.
~Nienke van Haasteren~
Let op... Gastvrijheid
23 februari 2011