Het zit erop voor Martin Ruisaard en Rosita Nietvelt. Hun gerechten hebben de jury van de Bocuse d'Or Europe gepasseerd. Ruisaard geeft vanuit Brussel een eerste reactie.
*Hoe is je oordeel over de dag?*
"Het is een heel bijzondere dag waarin we ontzettend veel hebben meegemaakt. Je doet samen iets waar je heel bekend mee bent, waar je keer op keer op hebt getraind. Maar nu sta je in een vreemde keuken, met honderden mensen tegenover je op de tribune. Die indrukken die neem je zeker mee."
*Jullie starten als tiende en als laatste, is dat een voordeel, een nadeel, of maakt dat niet uit?*
"Wat ons betreft was het een voordeel in alles. Het enige nadeel was dat we als langste moesten wachten totdat we eindelijk mochten beginnen. Dat wachten wil sommige mensen nog weleens opbreken. Maar met Leendert Klaassens hebben we een goede coach die ervoor zorgt dat we op het startsein er meteen voor gingen."
*Wat vonden jullie van het niveau van de andere deelnemers? Kregen jullie daar iets van mee?*
"We hebben werkelijk niets meegekregen of gezien. Onze keuken zat helemaal op het einde, dus de schotels kwamen niet langs onze werkruimte. Door de zaal hoor je af en toe wel wat van wat de presentatrices zeggen en dan denk je: 'hé dat klinkt ook wel goed'. Het is ook zo dat hier zeker geen kleine jongens en meisjes staan. Iedereen die deze dagen deelneemt aan de Europese finale kan echt wel een potje koken."
*Kun je al een schatting maken van jullie kansen?*
"Nee, totaal niet. We hebben geen idee. We hebben al even contact gehad met André van Doorn die namens Nederland in de jury zat. Hij had wat opmerkingen maar ook complimenten. De vleesschotel zag er goed uit, dat wisten we. De vis was het moeilijkst."
*Bij het vleesgerecht zat een macaron van appel en vanille gevuld met kippenlever die bij de presentatoren danig in de smaak viel...*
"Dat klopt. Hierop kregen we veel complimenten. Toen we vertelden dat we een macaron aan het maken waren kwamen een aantal juryleden meteen kijken, waaronder die uit Frankrijk. We kregen een welgemeend knikje. Dat voelde natuurlijk ontzettend goed!"
*Foto:* Arnold van West
~Frank Lindner~
Martin Ruisaard: 'Wat een bijzondere dag!'
20 maart 2012