De Franse restaurantsector is bezig aan een opleving. Dit blijkt mede uit de nieuwe Michelingids voor Frankrijk. Bij vijf zaken die vorig jaar nog een Bib hadden prijkt nu een ster.
*Geen regio blijft achter*
Terwijl de culinaire trends zich verveelvoudigen en de constante focus op ingrediënten, goede kooktechnieken en vernieuwing van interieurs blijft voortbestaan, wordt het Franse restaurantwezen in alle regioÂs gerevitaliseerd, zo laat de bandenfabrikant in een persverklaring weten.
*Jonge chefs pakken crisis aan*
Ondanks de conjunctuur aarzelen jonge chefs niet om een ambitieuze strijd op de markt aan te gaan. Hun nieuwe gastronomische restaurants zijn een waar succes.
*Van Bib naar Etoille*
Opmerkelijk is dat vijf restaurants die een ÂBib Gourmand hadden dit jaar een ster verdienen: lÂAuberge de lÂAbbaye à Ambronay in Ain, LÂArbre à Gruson in het departement Nord, LÂÃventail des Saveurs à Rostrenen in Côtes-d'Armor, Le Bec au Cauchois à Valmont in Seine-Maritime en Le Juliénas à Villefranche-sur-Saône in het departement Rhône.
*Alle keukens profiteren*
Het is ditzelfde kwaliteitselan dat de totale Franse gastronomie een stimulans geeft. Zowel de grote bekende keukens als de kleine bistrots profiteren.
*Per saldo 30 sterren erbij*
In totaal deelde Michelin 69 nieuwe sterren uit en werden er 39 afgenomen. Per saldo telt Frankrijk 30 Michelinsterren meer dan vorig jaar.
Nederland kreeg er afgelopen jaar per saldo zeven nieuwe sterren bij.
~Frank Lindner~
Michelin: Franse gastronomie leeft op
7 maart 2012