De ultieme besparingstip om de crisis door te komen is volgens het Algemeen Dagblad "niet meer uit eten gaan". Namens alle hardwerkende koks en restaurateurs in Nederland: bedankt hè!
*Scheelt zoveel*
Het is jammer dat "niet meer uit eten gaan" zo groot boven het artikel in de krant van zaterdag 3 november stond. Zonder verdere uitleg blijkt de 'ultieme tip' een uitspraak van een geïnterviewde veelverdiener die wekelijks vier keer uit eten ging en hieraan maandelijks 2.000 euro besteedde. "Niet meer uit eten gaan, echt dat scheelt zoveel geld". Tja.
*Opzeggen*
Maar wacht eens, je kunt ook besparen op je krantenabonnement. Door deze op te zeggen. Nieuws is toch overal (haast) gratis te volgen, en bovendien hoef je 's ochtends niet meer al die neerslachtige artikelen over de crisis te lezen. Het geld dat de consument hier aan overhoudt kan worden uitgegeven aan uit eten gaan. Gezellig, gastvrij, warm, lekker eten en drinken. Bovendien: een lege maag vecht niet graag. Dus, gaan we de crisis te lijf met oude kranten of een volle buik?
*Rekenvoorbeeld*
Op kwartaalbasis kost een abonnement op het AD 79 euro. Op jaarbasis 316 euro. In het tweede kwartaal van 2012 had het genoemde dagblad 381.257 betalende lezers. Als zij allemaal hun krant opzeggen en dit geld uitgeven aan uit eten gaan, dan levert dat de restaurantbranche een extra omzet op van 120,5 miljoen euro. Vorig jaar gaf een restaurantgast per bezoek gemiddeld 19,40 euro uit. Dat zijn 6,2 miljoen extra gasten per jaar. Per restaurant per jaar (Nederland telt 11.012 restaurants) zijn dat 563 gasten en 10.933 euro. Een welkome aanvulling op de totale bezetting en omzet lijkt ons.
Besparen op uit eten gaan? Beter zeg je je krant op!
~Frank Lindner, hoofdredacteur De RestaurantKrant~
Niet uit eten? Beter zeg je de krant op!
6 november 2012