Op zondag 25 september aanstaande komt de wijncollectie van Henk Savelberg bij Winefield’s Auctioneers onder de hamer. De collectie wordt geveild in Restaurant Dauphine aan het Prins Bernardplein te Amsterdam.
Savelberg’s interesse in wijn en spijs begon al op 20-jarige leeftijd toen de Nederlandse Meesterkok Henk Savelberg (63) nog aan het begin van zijn carrière stond. Zo begon hij begin jaren ‘70 aan de wijncollectie die nu als één van de meest prestigieuze wijncollecties van Nederland wordt gezien.
In 1982 ontving hij zijn eerste Michelin-ster bij restaurant ‘De Graaf van het Hoogeveen’ in Noordwijk. Nadien ontving hij een Michelin-ster voor elk restaurant waar hij werkte. In 1989 begon hij zijn eigen restaurant op landgoed Vreugd en Rust te Voorburg.
De wijnkaart van het beroemde restaurant en hotel Savelberg is veelvuldig in de prijzen gevallen. Eerst de ‘Wedgwood Fine Dining Award’ en daarna werd het restaurant meerdere keren bekroond met een Grand Award uitgegeven door het internationale wijnmagazine Wine Spectator. Deze onderscheiding is de hoogste onderscheiding die een wijnkaart kan ontvangen en is toegekend aan restaurants die een compromisloze en gepassioneerde toewijding aan de kwaliteit van hun wijnkaart hebben. Restaurants die de Grand Award krijgen hebben meestal meer dan 1000 verschillende wijnen op de kaart staan. Een Grand Award wijnkaart vertegenwoordigt een breed scala van verschillende topproducenten en verschillende oogstjaren en gaat daarmee werkelijk de diepte in.
Onlangs verkocht Savelberg zijn restaurant aan een ex-medewerker en vriend; de culinaire ondernemer Carsten Klint. Hij transformeerde met de bekende Nederlandse chef-kok Ron Blaauw het restaurant en hotel in Central Park. Henk Savelberg opende een nieuw restaurant in Bangkok, Thailand.
De totale Henk Savelberg collectie wordt geschat op een waarde van 500.000 euro en Winefield’s Auctioneers biedt een substantieel deel van deze collectie aan. De collectie is zeer gevarieerd en het aanbod biedt zowel topproducenten uit Bordeaux, Bourgogne en Italië.
Enkele topstukken zijn Puligny-Montrachet ‘Clavoillon’ 1er Cru 2007 van Domaine Leflaive en diverse wijnen van Angelo Gaja.