Afgelopen weekend is Rob Kerkhoff uit Utrecht van Keen Coffee uit Enkhuizen als achtste geëindigd in the World Brewers Cup 2016. Hiermee liet Rob 31 kampioenen uit verschillende landen achter zich. The World Brewers Cup gaat om het zetten van de lekkerste filterkoffie van de wereld. The World Brewers Cup 2016 vond plaats tijdens the World of Coffee 22-25 juni in Dublin (Ierland).
In de voorronde van the World Brewers Cup moesten de deelnemers een eigen receptuur ontwikkelen voor een, door de organisatie aangeleverde, koffie (compulsory service) en een eigen geselecteerde koffie bereiden en presenteren aan een internationale jury (open service). Rob presteerde het om met zijn presentatie in de open service de 4e beste koffie te maken, alleen een mindere score met de compulsory koffie gaf als eind resultaat een achtste plaats.
Dit jaar benadrukte Rob de voortgang die word geboekt in de 'specialty coffee' industrie. Het verlangen om te ontwikkelingen is van nature aanwezig bij alle mensen in de koffiewereld. Rob sprak over dit verlangen en de voortgang van hemzelf, en die van de ontwikkelaar van de koffie, Esteban Villalobos uit Costa rica. El Diamante, de koffie van Estaban, is de koffie die Rob ook vorig jaar gebruikte. Esteban gebruikt een vernieuwend verwerkingstechniek voor El Diamante. Genaamd Anaërobe fermentatie.
Hij gebruikt hiervoor een grote tank. In deze tank doet hij 2 verschillende ongebrande koffie’s met daarbij het vruchtvlees van 13 verschillende koffiebessen. Dit zorgt voor complexiteit. Deze tank sluit hij luchtdicht af en laat dit fermenteren voor 20 uur. Door dit proces onstaat er een kaneelsmaak in de koffie.
Esteban verbeterde El Diamante op drie manieren ten opzichte van vorig jaar.
1. Hij gebruikte koffie geteeld op een grotere hoogte, en twee specifieke plantages, in plaats van twee gebieden.
Deze keuze verbeterde de kwaliteit van de frisheid en zoetheid.
2. Esteban verbeterde het anaërobe fermentatieproces.
Esteban controleerde de anaerobe vergisting twee keer zo vaak van druk en temperatuur, ph levels. Hierdoor was hij in staat om een nog meer evenwichtige koffie te maken.
3. Hij verbeterde zijn droogproces. In plaats van alleen het drogen van de koffie op betonnen patio’s voor 4 dagen, droogde Esteban de koffie nu ook op verhoogde droogbedden voor 18 dagen. Deze verbetering geeft een nog beter smaak profiel.
Rob maakte gebruik van de Phoenix 70, een revolutionair nieuwe zetmethode van Saint Anthony Industries uit Salt Lake City. Door de scherpere hoek van 70 graden van het filterpapier vergroot je de hoogte van het koffiebed, waarbij de contact tijd van het water met de koffie langer is. Hierdoor is het mogelijk om nog meer smaken uit de koffie te extraheren. Tevens hangt het papier vrij op 2 ringen, waardoor de doorstroom van het water mooi constant is. Dit komt ten goede voor de balans van de koffie.
Door het unieke proces gecombineerd met de vernieuwende zetmethode kun je de volgende smaken terug vinden. Zoete rode Apple. rozijnen, citroen en kaneel. Gecombineerd met een romig mondgevoel en de frisheid van appel en citroen, een koffie die smaakt zoals Appeltaart!
De Presentatie van Rob is hier terug te kijken: http://livestream.com/