De inspecteurs van Michelin Nederland hebben dit jaar 42 nieuwe restaurants opgenomen in de gids. Deze nieuwe restaurants kregen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelingids. Of deze restaurants ook een Michelinster krijgen wordt op maandag 6 oktober bekendgemaakt.
De volgende restaurants zijn toegevoegd aan de gids:
Bar Beurre
Maastricht
Michelin: "Een no-nonsense bistro in een oud café, opzwepende muziek incluis. Dat mag u verwachten van Bar Beurre. De Franse keuken leeft op boter, dat is ook hier het geval. Al gebeurt dat wel met de nodige verfijning. De chef gaat er bijvoorbeeld schartong mee à la meunière bereiden, die hij serveert met ansjovis, tuinbonen en een geraffineerde beurre blanc die versterkt is met een scheutje sherry. Deze keuken is krachtig en speels, gebundeld in een korte kaart. Le beurre, c’est la vie !"
De Kromme Bistro
Hoofdplaat
"Loop door de wijnkamer om deze gezellige bistro te bereiken, in het verlengde van moederhuis De Kromme Watergang. De weelderige tuin en open keuken met zijn robuuste houtskoolgrill grijpen meteen de aandacht. U voelt hier de liefde voor lekkernijen uit de Zeeuwse wateren, die al hun ziltigheid etaleren. Zoals die kokkels met fijngesneden bieslook en een zalige beurre blanc met de jus van de kokkels en aroma van citroengras. Al grillen de chefs even gezwind een stukje bavette voor u, of wat dacht u van een vegetarische creatie? Deze brasseriekeuken heeft eigenheid."
SEAson – Arsenaal
Naarden
"De geschiedenis van dit militaire onderkomen gaat terug tot 1688 en werd vele jaren later onder handen genomen door de gerenommeerde interieurontwerper Jan des Bouverie. Het is er vandaag chic en sfeervol, met een terras dat opleeft op zonnige dagen. Dennis Koopmans focust vooral op lekkernijen uit de zee, al is er ook een aanbod voor vleeseters. Dit is een plek waar u komt voor het plateau de fruits de mer en kraakverse vis uit het seizoen. Denk aan gebakken rode mul met een rijke schaaldierenbisque en fijngesneden venkel voor wat frisheid, ziltige zeekraal en krokante croutons. SEAson - Arsenaal staat voor fraîcheur en het beste van het seizoen."
Reua Thai
Nuth
Michelin: "Reua Thai voelt ietwat bruut aan, houten ornamenten zorgen voor eigenheid. Pattama Simons zweert bij authentieke Thaise smaken, maar voegt daar een zekere finesse aan toe. Ze werkt vaak met producten uit eigen tuin of lokale leveranciers en neemt de tijd om diepgang te creëren. Bouillon van rund gaat ze bijvoorbeeld infuseren met kaneel, citroengras, pinda en koriander om een levendig en beheerst pittig resultaat te bekomen. Het is een diepe basis om stukjes rund, rijstnoedels en daikon geweldig lekker op smaak te brengen. Het keuzemenu is een aanrader om ten volle te genieten van dit geparfumeerde verhaal."
Oudeland
De Koog
"Oudeland is zowel warm als urban, een zaak met schwung dankzij het gepassioneerde team. Dat merkt u aan de manier waarop ze hun knappe selectie natuurwijnen voorstellen en hun innige band met Texel onder woorden brengen. Wat ze niet uit eigen tuin halen, verzamelen ze bij bevriende leveranciers op het eiland. Gebakken schelvis gaan ze bijvoorbeeld bijstaan door pasta die ze gemaakt hebben met bloem van een lokale molenaar, een brunoise van koolrabi en een karaktervolle emulsie van schaaldieren. Ze gaan creatief om met hun terroir en verrassen elke maand opnieuw met een nieuw menu."
Tannay
Amsterdam
"Tannay verwijst naar de geboortegrond van chef Thomas Demuth. Zijn ouders hebben er trouwens nog steeds een wijngaard, waarvan enkele flessen op de kaart staan. De Franse chef heeft zich in dit hoekpand op het Realeneiland gesetteld, met zijn pittoresk terras aan het water en romantisch decor. Onder de vleugels van Alain Caron brengt hij hier vertrouwde gerechten op het bord, die een kennis van de klassieke Franse keuken verraden. Dat kunnen diverse bereidingen van rode biet zijn met een volle nantuasaus, maar ook wilde eend in een bladerdeegbereiding of die traditionele haas à la royale. Bij Tannay spreekt het product."
Bar Bù
Rotterdam
"Wanneer u dit herenhuis aan de jachthaven binnenloopt, moet u meteen kiezen: de trap links naar de loungebar, of de trap rechts naar het restaurant. De cocktailkaart is zeker de moeite waard, maar we raden toch aan om u onder te dompelen in de smaakvolle Aziatische vibe van het restaurant. Frans en oosters wordt er met gevoel vermengd. De dimsums zijn geweldig, zoals die zacht gestoomde hapjes met een vulling van varken, garnaal en een vinaigrette met foreleitjes. Of wat dacht u van een pruimensaus om krokant gebakken buikspek umaminuances te geven? Kiezen uit de ruime kaart is een uitdaging!"
't Spiehuis
Soest
"‘t Spiehuis bevindt zich in een sierlijk huis dat authenticiteit en nostalgie ademt, zonder oubollig te zijn. Het is al jarenlang een gevestigde waarde vanwege zijn traditionele ziel en Sidney Heinze is de geknipte chef om daar met veel respect een hoofdstuk aan toe te voegen. Hij heeft zijn klassiekers stevig in de vingers zitten en laat rijke smaken voor zichzelf spreken. Sappig gebakken sint-jakobsnoten gaat hij bijvoorbeeld versterken met al dente risotto die is bereid in een gevogeltefond en op smaak is gebracht met net genoeg parmezaan en truffel. Het typeert dit huis: geen onnodige liflafjes, maar herkenbaarheid en het genot van klassieke intensiteit", aldus Michelin.
Alma Bistro
Breda
"Een monumentaal pand, hartje Breda, is de thuisbasis van deze luxebistro met allure. De keuken op de etage springt in het oog zodra u binnenloopt. Chef Wouter van Laarhoven en sommelier Malou Hagenaars, die we kennen van Alma in Oisterwijk, hebben hier een team neergezet dat gevoelig met luxeproducten werkt. Hun keuken is herkenbaar en streeft naar verfijning. U komt hier bijvoorbeeld voor steak tartaar of een hele tarbot. Sint-jakobsnoten gaan ze dan weer koppelen aan een crème van ganzenlever, gebroken hazelnoten en een saus op basis van rijstwijn en azijn die geparfumeerd is met yuzu. Check zeker de verleidelijke wijnkaart!"
Restobar Vista
Rotterdam
"De skyline van Rotterdam en de Nieuwe Maas ontvouwen al hun charmes bij Restobar Vista. Wat een uitzicht! U zit hier op de begane grond van gebouw De Rotterdam, omringd door een smaakvol modern decor in zachte kleuren. Henrie van der Heijden van Vista in Willemstad heeft een ploeg samengesteld die het product op Franse wijze laat spreken, met hier en daar een mediterrane knipoog. Denk aan sappig geroosterde tournedos op gekaramelliseerde ui, met een intense jus van Madeira en aardappelrösti. De chefs mijden complexiteit en plezieren met ongedwongen gerechten. De ruime kaart is een waar plezier, net als de mooie prijs-kwaliteitverhouding."
Bistro Toost
Amstelveen
"Toost is een warme en bruisende bistro, de gedroogde bladeren aan het plafond zorgen voor een zekere mediterrane sfeer. Een plek aan de lange toog is altijd een goed idee. U kiest hier à la carte, uit allerlei typische gerechten in tussengerechtporties. Remoulade van krab met een krokante toast, knapperige groenten en een mosterdvinaigrette, of nog met de hand gesneden steak tartaar die onder meer op smaak wordt gebracht met kappertjes, geserveerd met verse friet en mayonaise: dit soort herkenbare gerechten, met hier en daar een Aziatische uitspatting, maken het succes van deze leuke bistro. Vergeet niet te reserveren!"
Cellar Door
Woudrichem
Michelin: "Het oude raadhuis van Woudrichem heeft een smaakvolle verjongingskuur gekregen. Achter de bakstenen façade huist een stijlvol restaurant dat ruim aanvoelt. Paulina, de charmante gastvrouw, en chef Kalai hebben ervaring opgedaan bij mooie huizen en dat merkt u aan hun aanpak. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo wordt veel aandacht besteed aan de opmaak van de borden. De chef werkt met een menu waarin hij zijn creativiteit laat spreken. Boterzachte filet van ree pept hij bijvoorbeeld op met gepofte rode biet, knolselderij met koffie, gebakken witlof met miso en een elegante wildsaus waarin opgelegde kersen voor levendigheid zorgen. Bij Cellar Door is de ambitie voelbaar."
CUE
Amsterdam
"George Kataras is een chef met een eigen stijl. Hij speelt creatief met rooknuances van de grill en de barbecue, levendigheid van fermentatie en een zekere Nordic subtiliteit. Met drie à vier elementen weet hij te verrassen. Denk aan gerijpte zeebaars die sappig wordt gegrild, bedekt met poeder van szechuanpeper, zeste van bergamot en een diepe saus op basis van gefermenteerde asperges en de graten van de vis. Het menu – u kiest tussen een korte of lange versie – is een beleving. Dat geldt ook voor de geweldige wijnassociaties van de sommelier, met een voorkeur voor natuurwijnen, en de vintage vibe van CUE, die doorloopt in de listening bar in de kelder. Een must om te genieten van een cocktail en bites terwijl een dj beats laat swingen."
Haricot.
Maastricht
"Haricot is het verhaal van drie vrienden die elkaar bij De Librije leerden kennen en vandaag op eigen benen staan. Ze installeerden zich hartje Maastricht, in een gezellige zaak die met z’n vele houtwerk een zekere Franse vibe uitstraalt. U krijgt hier een menu voorgeschoteld waarin de chefs aantonen dat ze de kunst van het weglaten beheersen. Hun keuken is herkenbaar, al spelen ze ook graag met contrasten en levendigheid. Zo hadden onze inspecteurs een boontje voor de parelwitte ballotine van skrei met gebakken en gemarineerde oesterzwam, gefrituurde boerenkool en een pittig opgemaakte emulsie van beurre blanc voor karakter. Fijn!"
La Cebolla
Dordrecht
"Cees Timmerman is een liefhebber. Van mooie producten, liefst uit de streek, maar ook van mediterrane smaken en andere uitheemse invloeden. Dat merkt u aan de verleidelijke, ruime kaart die u zowel de keuze biedt uit kleine borden als uitgebreide gerechten. De manier waarop hij herkenbare smaken een update geeft, typeert deze chef. Een (volledige!) turbotin Indonesische schwung geven met die typische pittige/zoete nuances, een cheesecake herinterpreteren met een fijne sorbet van granny smith appel en krokante granola? In deze warme zaak, op de eerste etage van filmtheater De Witt, komt u ongedwongen smullen van echte smaken", aldus Michelin.
Muggels by Gijs
Uden
"Een karaktervolle boerderij met rieten dak, buiten het centrum van Uden, met binnenin een rustiek en gezellig decor onder de houten balken, en buiten een terras met uitzicht op de velden. Dat is de charmante omgeving waarin Gijs Hoevenaars zich heeft gesetteld nadat hij zich jarenlang opwerkte bij De Lindehof in Nuenen. Deze chef toont aan dat hij even gezwind een tournedos Rossini bereidt als dat hij speelt met mediterrane en Aziatische nuances. Zoals die sashimi van tonijn die hij oppept met soja, citrus en opgelegde groenten. Het ruime à la carte aanbod is een ware uitdaging voor gasten met keuzestress."
Restaurant Bomas
Sint-Oedenrode
"Inge Wollerich blaast het restaurant waar haar ouders jarenlang succesvol waren nieuw leven in. Ze doet dat samen met haar partner Koen Bomas. Het decor kreeg een elegante update, minimalistisch maar ook warm, ondergedompeld in crèmekleurige tinten. Fine dining is hier nog steeds de rode draad, met een klassieke ondertoon maar ook aandacht voor levendigheid en exotische nuances. Zijn glazig gebrande langoustine met een diepe schaaldierenjus en veelzijdige texturen van pompoen behoort nu al tot de signatuur van het huis. Het vaste menu (met ook de keuze uit enkele aanvullende gerechten) belooft wat!"
Xin
Rotterdam
"Op de gelijkvloerse verdieping van het urban Supernova hotel geeft Alexander Wong zijn eigen interpretatie aan de Chinese keuken. Xin betekent nieuw, waarmee hij zijn aanpak van traditionele recepten samenvat. Denk aan reepjes kingfish die in azijn zijn gegaard met gemarineerde daikon, gepofte rijst, zachte piment, olie van olijfblad en een kruidige coulis van koriander en bieslook. Deze chef denkt graag out of the box, zonder die pittige ondertoon en typische Chinese nuances te vergeten. Hij weet een fijn evenwicht te vinden tussen al die uiteenlopende indrukken. De ruime kaart is een ware ontdekkingstocht!"
Avenue43
Oss
Michelin: "Avenue43 mixt elegant en hip in een lekker ongedwongen vibe. Neem een aperitiefje aan de bar alvorens plaats te nemen in een van de comfortabele ronde banken. De kaart en het aantrekkelijke keuzemenu gaan de klassieke toer op, met oog voor updates. Roodbaars, dorade, mosselen en kokkels verwerkt in een fijne versie van bouillabaisse? Steak tartaar en crêpe suzette die aan tafel worden afgewerkt? Dit is een keuken die herkenbare smaken verwerkt in rijke bereidingen met een eigen touch. Cool!"
Bistro Féline
Amsterdam
"We kennen Dennis Huwaë van Michelinster Daalder, maar de creatieve chef houdt ook wel van straight to the point bistrobereidingen. Dat bewijst hij in dit elegant ingerichte hoekpand hartje De Jordaan, waar intieme verlichting en een relaxte sfeer samengaan. Kies uit een tafeltje of een plek aan de marmeren eettoog en begin met een à la minute geshakete cocktail. Ondertussen bestudeert u de regelmatig wisselende kaart. Oesters of toast kaviaar om mee te starten? Stukjes kreeftenstaart en scheermesjes met romig opgemaakte orzo en knapperige groentegarnituren? Verleidelijke bistrosmaken en frisse updates brengen het bord hier tot leven. Noem Bistro Féline gerust een hippe gastrobar!"
Café Sjiek
Maastricht
"Café Sjiek is al sinds 1982 de ‘huiskamer’ van Maastrichtse lekkerbekken. Ze komen er voor de bruisende sfeer, het leuke terras en een gezellige babbel met de buren aan de eettoog. Café Sjiek is zeer Frans op z’n Limburgs – op de ruime kaart is zelfs plaats voor lokaal dialect – en dat vertaalt zich ook naar het bord. Een krabcocktail die gepimpt wordt met avocado en schuim van jalapeño, een rijke videe met grotchampignons, krokante millefeuille met banketbakkersroom en framboos: dit is het soort herkenbare keuken waar je maar niet genoeg van krijgt. Zo genereus! Maak wel dat u op tijd komt, want reserveren is niet mogelijk."
Eeuwen
Amsterdam
"Achter de indrukwekkende façade van dit voormalige justitiehuis schuilen luxehotel Rosewood en Eeuwen. Loop langs de statige entree en ervaar hoe het restaurant al even sierlijk, high-end en designvol is als de rest van dit minutieus gerenoveerde pand. Kunstwerken van Nederlandse hand benadrukken de serene sfeer. Het terras op het binnenplein is geweldig. Ook op het bord wordt aandacht gegeven aan Nederlandse producten, die puur tot hun recht komen. Hier en daar met uitheemse versterkers en sauzen die er toe doen. Zoals die gegrilde langoustines met een fijne kruidenolie die net genoeg look bezit, een intense bisque van het schaaldier, knapperige erwtjes en zilte zeekraal. En, nog meer goed nieuws: u kunt hier elke dag van de week komen smullen, ook voor de lunch!"
Konijnenvoer
Arnhem
"Lang werden plantaardige bereidingen omschreven als konijnenvoer. Dankzij zaken als dit ligt die tijd achter ons. Demian Parasmo en zijn team bundelen lokale producten en creatieve ideeën, vaak met mediterrane en wereldse knipogen. Fermentatiesmaken en speelse texturen brengen het bord tot leven. Oesterzwam uit Arnhem gaan ze bijvoorbeeld fermenteren in shio koji en grillen, met een hartige umamismaak als resultaat. Daarbij komt crumble van gist, een crème van hazelnoot en wilde uienloof die is gestoofd in Tomasu sojasaus. U degusteert al dat lekkers in een decor dat oud en strak smaakvol mixt. De antipastibar vooraan is een laagdrempeligere optie. Voer voor lekkerbekken", aldus Michelin.
Lalou
Delft
"Mario Ridder heeft een karaktervol historisch pand, hartje Delft, uitgekozen om zijn passie voor wijn en de Franse keuken te vieren. Lalou is nostalgische charme ten top – denk aan een lederen plafond, renaissanceschilderijen en kroonluchters – verdeeld in een bar, wijnbar en brasserie. De exclusieve wijnkaart telt ruim 700 referenties en toont aan dat chef Ridder een echte liefhebber is. En wat dan gezegd van de verleidelijke kaart, met heel wat gerechten die ook in halve porties genomen kunnen worden. Een rijke salade niçoise, kreeftenravioli met een schuimende bisque, fijnzoetige crêpe suzette: verwacht geen poespas bij Lalou, maar mooie producten en genereuze brasseriesmaken."
L’église
Zwolle
"L’église is een sfeervolle zaak die wat weg heeft van een knusse wijnbar, wat meteen een gezellige sfeer creëert. U kan hier ook gewoon binnenlopen voor een lekker glas wijn (gastvrouw Kira stelt een mooie wijnkaart samen) en enkele bites, al raden we een greep uit de kaart of het menu aan. Chef Niek heeft genoeg aan enkele elementen om het bord tot leven te brengen. Bewerkt, met oog voor fraîcheur en pit, en wereldse schwung. Zo gaat hij harder in een cevichebereiding verwerken waarin zoet-fruitige watermeloen, zoetzuur opgemaakte radijs en een jus van citrus de vis optillen. Of wat dacht u van lamsrump die een oosterse touch van net genoeg vadouvan krijgt? Easy Fine Dining waar een fijnproever gelukkig van wordt!"
Notable
Echt
Michelin: "Wacht nog even met een bezoek aan de bar en de brouwerij die eveneens zijn ondergebracht in deze voormalige dakpannenfabriek, en snel naar de ruimte onder het dak om het geesteskind van chef Vital Awick en sommelier Adriaan Visser binnen te lopen. De open keuken is volledig omringd door een marmeren eettoog en grijpt meteen de aandacht. Begin met een kijkje op de Europees getinte wijnkaart, die ook een mooi aanbod per glas biedt. Vervolgens ervaart u hoe de chef elk gerecht naar zijn hand zet met een kruid of wereldse invloed. Zoals die texturen van bloedsinaasappel en een punchy beurre blanc met kappertjes om een glazig stukje skrei en de bitterheid van witlof mooi aan te vullen. Deze keuken staat voor à la minute cuissons en spannende associaties."
Olde Marckt
Aalten
"De familie Stoverink staat sinds 1998 aan het roer van Olde Marckt, dat een knappe verjongingskuur heeft ondergaan. Vader Albert heeft de zaal strak in handen en begeleidt gasten doorheen het verleidelijke aanbod Franse, Duitse en Oostenrijkse wijnen. Zoon Bram keerde terug naar Aalten om de keuken in handen te nemen, zonder te raken aan klassiekers van het huis, zoals bereidingen van wild, paling en asperges. Maar evengoed smult u hier van rauwe, dungesneden coquille met gemarineerde venkel, krokante nori, een crème van avocado en een zachte dashivinaigrette. De kaart is ruim, met ’s middags eenvoudigere gerechten, maar op geen enkel moment wordt geraakt aan de diepte van de gerechten."
Restaurant Darwin
Heerlen
"Op zoek naar een romantische escapade? Boek dan snel een tafeltje in deze prachtig gerenoveerde vierkantshoeve, waar het uitzicht op landgoed Terworm u op geen enkel moment loslaat. Een blik op het menu leert dat hier wordt gekozen voor een creatieve aanpak van fine dining. Technisch, gedurfd en met oog voor wereldse invloeden. Zo gaat de chef een moot skrei napperen met een lichte auberginekaviaar en afwerken met een crumble van panko, pistache en kruiden, om daar vervolgens een lauwe bouillon van mirin bij te serveren. Darwin is een restaurant waar gasten geprikkeld worden, van begin tot einde."
Restaurant Rootsch
Zierikzee
"Restaurant Rootsch is verleidelijk gelegen aan de charmante Oude Haven van Zierikzee. Het deelt de klasse van boetiekhotel Mondragon waarin het is ondergebracht. Verwijzingen naar Zeeland zijn hier nooit ver weg, zowel in het decor als op de kaart. Bradley Deurloo laat die mooie producten spreken in straight forward gerechten. Met kort gebakken sint-jakobsnoten, zacht gestoofde prei, een romige beurre blanc met sherry en chips van palmkool creëert hij bijvoorbeeld een bord vol plezier. Deze keuken is mooi met zijn tijd mee en blijft weg van enige complexiteit. Bij Rootsch spreken diepe smaken voor zich."
Ter:Govw
Gouda
"Laat ons meteen ophelderen waar Ter:Govw voor staat: het verwijst naar Tergouw, de oude naam van Gouda. Het is aan een van de grachten vlak bij het stadscentrum dat u dit huiselijke restaurant binnenloopt. De chefs werken met een menu dat van amuse tot dessert past in de huidige tijdsgeest. Dat betekent: respect voor klassiekers en oog voor friszurigheid en oosterse smaakmakers. Het menu kan bijvoorbeeld beginnen met een eigen interpretatie van nigiri sushi van tonijn met een beurre blanc waarin prei is verwerkt om vervolgens over te schakelen naar een sappige tournedos Rossini omringd door een glanzende jus van Madeira. Wat u daarbij drinkt? Vertrouw gerust op de mooie wijnsuggesties van het huis."
Aan de Zweth
Schipluiden
“De Delftse Schie is dé eyecatcher van dit elegante restaurant. Dat uitzicht! Een etentje op het terras aan het water is een ervaring die u niet mag missen. U hebt de keuze uit twee menu’s die de Franse toer opgaan, hier en daar opgepept met mediterrane schwung. De garnituren en crèmes geven herkenbare producten dat tikkeltje meer. Zo gaat de chef rosé gegaarde kalfsfilet associëren aan asperges met citroenmayonaise, wilde asperges met dille, pommes Anna en een stroperig opgemaakte kalfsjus. De knappe opmaak van de borden toont de ambitie van het huis aan. Indy en Justin hebben deze gerenommeerde zaak nieuw leven ingeblazen!”, schrijft Michelin.
Bistro De Ertepeller
Papendrecht
“Het uitzicht op het drierivierenpunt en het drukke bootverkeer zorgt ervoor dat er steeds heel wat bekijks is in deze strakke, gezellige bistro. Een blik op het verleidelijke keuzemenu leert dat de chef Franse gerechten graag pimpt met Noord-Afrikaanse kruidigheid. Of hij zacht gegaarde lamsnek nu intensiteit geeft met een krachtige jus van het dier of een krokante baklava vult met pistache en daarbij roomijs serveert van munt en yoghurt: deze keuken steunt op een uitstekende techniek, is rijk van smaak en wordt met oog voor opmaak geserveerd. De 250 referenties tellende wijnkaart, van een focus op de Bourgogne tot werelds, zal u zeker interesseren.”
Café de Gaper
Leiden
“Café de Gaper is lekker ongedwongen. Kijkt u even goed rond, dan merkt u aan interieurelementen als het balkenplafond en de knappe apothekerskast dat dit pand historie heeft. De kaart is onderverdeeld in bites / rauw / koud / warm / kaas / zoet en biedt een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding. De chef geeft klassieke bereidingen graag schwung met oosterse pit. Denk aan briochebrood met een farce fine van zalm die opgewerkt is met chipotle, of nog kort gebakken paddenstoelen en heilbot met krokante korst die worden geassocieerd aan een emulsie van beurre blanc en dashi voor umaminuances. En om uw hart helemaal te veroveren, heeft u ook nog eens de keuze uit een leuk uitgezochte wijnkaart.”
Create by Guido Braeken
Eijsden
“Hotel Van Oys heeft kasteel Oost omgetoverd tot een oord waar luxe met een hoofdletter wordt geschreven. In de voormalige schuur van dit historische gebouw dompelt Create u onder in natuurlijke elegantie. Oud en nieuw worden hier één, aan het plafond bewondert u een indrukwekkende houten boom. Guido Braeken creëert zijn eigen wereld aan de hand van verbluffende producten, klassieke diepgang en beheerste exotische finesses. Zijn keuken is technisch zeer precies, levendig en uitgesproken. Glazig gebakken Noorse langoustine topt hij bijvoorbeeld met delicate, boterzachte gerookte paling, en associeert hij met subtiel fruitige garnituren en zowel een ronde bouillon van gerookte paling als een diepe beurre blanc met sake. Verwacht u aan een wervelwind van smaken in een verfijnde harmonie.”
GEM. by Soenil Bahadoer
Gemert
“U rijdt de oprijlaan op, wordt verwelkomd door de gastvrouw met een drankje, loopt door de afgemeten moestuin om vervolgens het magnifieke kasteel te betreden, een uitermate elegante en chique plek om de keuken van Soenil Bahadoer te ervaren. En dan dat terras! We kennen deze chef als een man die zijn Surinaams-Hindoestaanse roots laat spreken en gevoelig vermengt met de Franse keuken en aandacht voor lokale producten. Jarenlang werd hij geroemd bij De Lindehof, en dat is niet anders in dit juweeltje. Zijn keuken heeft pit en is ongemeen boeiend. De smaken zijn raak en soms complex, maar steeds in balans. De uitgekiende wijnpairings zorgen voor een extra boost. En u boekt toch een overnachting in een van de kamers om deze ervaring in schoonheid af te ronden?”
NEV
Eindhoven
“Nilay Taşkıntuna en haar team laten u kennismaken met een frisse aanpak van de Turkse keuken. Ze haalt inspiratie bij bereidingen uit diverse regio’s, heeft oog voor authenticiteit en gaat die met een speelse aanpak pimpen. Gemalen rundsvlees serveert de chef bijvoorbeeld in een cannelloni van filodeeg die wordt gefrituurd, wat zich mooi vermengt met een friszurige yoghurt die op zijn beurt op smaak is gebracht met paprika-olie en poeder van gerookte paprika. In deze sympathieke zaak – zet u beneden als u de keuken in het oog wilt houden – ontdekt u de rijkdom van de Turkse keuken aan de hand van een verrassingsmenu of een leuke à la carte. Wijnliefhebber? Dan zal u de volledig Turkse wijnkaart zeker appreciëren.”
NORRA
Bilthoven
“Lieke Nicole-Creemers van restaurant Le Nord in Bilthoven heeft met NORRA een stijlvolle en ietwat modieuze zaak geopend. De sfeer is er ongedwongen, zij zorgt voor een charmante service. In de keuken staat een gedreven chef die gasten zowel een aantrekkelijke à la carte als een leuk menu (ook plantaardig) voorschotelt. Franse cuissons, weldoordachte uitheemse invloeden en speelse texturen zorgen voor schwung. Zwartpootkip verwerkt hij bijvoorbeeld in een sappige ballotine die verder op smaak wordt gebracht met een compote van cashewnoten, een vinaigrette met balsamicoazijn, pommes fondantes en pruim. Laat ook zeker wat plaats over voor de kaaskar, want die is echt de moeite waard.”
Ode
Dokkum
“Maak u op voor een ode aan Friesland volgens de Dutch Cuisine filosofie, meestal verdeeld tussen 80 procent plantaardig en 20 procent dierlijk. Centraal in het smaakvolle zwart-witte decor staat de volledig open keuken met zijn marmeren werkbladen. In dat culinaire toneel laten Liudger van der Meer en zijn team hun creativiteit spreken. Met aandacht voor fermentatiesmaken, hier en daar een wereldse invloed en bewerkte bereidingen. Zo gaan diverse texturen van asperges, zoals een vinaigrette van de groente met olie van bramenknoppen, mooi samen met een filet van de vis, een tube van groene asperge gevuld met een farce van rivierkreeftjes, saffraan en gemarineerde stengelsla. Dit is een speelse ode aan de lokale rijkdom, gebundeld in een interessant meergangenmenu. Check ook zeker de mooie kamers om het rustige Dokkum beter te leren kennen.”
Petite
Sint-Oedenrode
“Petite omvat zowel een luxebistro, een wijnbar als twee kamers op de etage. De verleidelijke geüpdatete vintagesfeer is voornamelijk gehuld in zachte groene en bruine tinten. Achter de kachel staat Johan van Groeninge, een ervaren chef die hier een verleidelijk keuzemenu en een uitgebreide kaart samenstelt, waarin hij zijn klassieke kennis met gevoel uitdaagt. Denk aan een verse cocktail van koningskrab met choronsaus, appel en pompelmoes, of nog filet van hoender met een smakelijke aligot en velouté van prei. Deze keuken klopt tot in de puntjes. Dat vakkennis en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding de specialiteiten van het huis zijn, blijkt ook uit de mooie wijnkaart.”
Salty Seafood Restaurant
Zwolle
“Zoals de naam doet vermoeden, kiezen chef Nino en gastvrouw Aysen resoluut voor vis en zeevruchten. Duurzame visser Hendrik Kramer uit Urk is hun hoofdleverancier en bepaalt grotendeels wat op het menu staat, aangevuld met groenten uit hun eigen moestuin. Die keuze voor lokaal vertaalt zich naar producten van topkwaliteit. Zoals die mosselen en reepjes inktvis die de chef combineert met huisgemaakte kimchi en een friszurige mosselbouillon met kimchi. Of nog vlezige langoustine die subtiel wordt verrijkt met vanille en daarbij frisse zomergroenten en een marinade met gember. Dit is een delicate keuken met finesse, die zijn omgeving op een pedestal zet.”
Spoon Restaurant
Cuijck
“Een monumentaal pand uit 1890, voorheen een bank, gelegen op het pittoreske Maasplein. In die zwierige omgeving vindt u Sebastiaan Follong en zijn enthousiaste team. Hij ging in de leer bij gerenommeerde zaken en toont aan dat hij het samenspel van sterke cuissons en levendigheid met hier en daar uitheemse nuances beheerst. Wie kan nu weerstaan aan een moot kraakverse tarbot getopt met een sneetje krokant zolderspek, een partje appelsien, pommes fondantes en een botersaus versterkt met vadouvan en karnemelk om alles te verenigen? Deze chef amuseert zich, dat toont hij ook aan door verschillende soorten lepels aan te bieden voor het dessert. En welke u ook kiest, u likt hem ongetwijfeld helemaal af.”
Testamatta Ristorante Enoteca
Amsterdam
“Je zou er zo voorbij lopen, was het niet voor de levendigheid die uitgaat van dit gezellige ristorante. Het sfeervolle decor, de bedrijvigheid van de open keuken achteraan en de sympathieke service brengen u meteen in de juiste mood. De chef heeft authentieke bereidingen goed in de vingers zitten, zoals die huisgemaakte pasta vermengd met een intense lamsragout of de typische rijke smaken van tiramisu in een originele interpretatie. Hier en daar zorgen onverwachte ingrediënten zoals Nederlandse kaas of katsubuoshi voor een update en wereldse impulsen. Roberto Borelli laat zijn versie van de Italiaanse keuken spreken.”
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.