Noah Wynants van De Librije in top 3 Beste jonge chef ter wereld

Auteur: redactie
Awards Gastronomie 30 oktober 2025
Noah Wynants van De Librije in top 3 Beste jonge chef ter wereld

Elke twee jaar zoekt de gerenommeerde S.Pellegrino Young Chef Academy Competition naar de jonge chef die de toekomst van gastronomie zal bepalen – de beste jonge chef ter wereld. Na een selectieronde met 4000 aanmeldingen en 15 regionale finales, streden chefs van over de hele wereld de afgelopen dagen in Milaan voor de titel. Noah Wynants, senior souschef bij De Librije***, kookte zichzelf daar gisteravond richting de top 3 Best Young Chefs met zijn Dutch ‘Rendang’.

Daarnaast ontving Wynants ook de Acqua Panna Connection in Gastronomy Award voor zijn gerecht. De juryleden waren onder de indruk van Noah’s gerecht: “Dat dit een veganistisch gerecht is met deze smaken in een traditionele wedstrijd is echt verbluffend.” aldus jurylid Antonia Klugmann

Noah Wynants (28) studeerde aan de hotelschool in België. Na een eerste stage bij de Groene Lantaarn** stapt hij in 2015, amper zeventien jaar oud, als stagiair de keuken van De Librije*** binnen. En daar, in het meest bekroonde restaurant van Nederland, ontwikkelde hij zich tot de chef die hij nu is. In de afgelopen tien jaar tijd werkte Wynants zich op van stagiair tot senior souschef onder leiding van gerenommeerde chefs Nelson Tanate en Jonnie Boer, die eerder dit jaar onverwacht kwam te overlijden.

“Deze hele competitie was echt een fantastische ervaring. Ik begon deze hele competitie zonder verwachtingen, maar als je dan zo ver komt is het toch wel even balen. Je staat toch wel echt op een wereldfinale. Als je dan bij de laatste drie van de wereld eindigt én nog de award krijgt die gekozen wordt door alle mentors. Dat zijn toch niet de minste… Poh! Ja, ik ben wel trots ja.” - Noah Wynants

De finales

De competitie werd tot het eind een zenuwslopende nek-aan-nek-race. Wynants werd geprezen om zijn plantaardige gerecht, waarmee hij liet proeven wat er allemaal mogelijk is met Nederlandse producten. Zijn Dutch ‘Rendang’ is een verfijnde rendang van aubergine en shiitakes. Wynants gebruikt voor het gerecht onverwachte ingrediënten van eigen bodem, zoals hazelnoten en passievruchten. Iedere deelnemer aan de competitie werd begeleid door een mentor. Nelson Tanate, headchef van De Librije, was voor zowel de regionale finales als de wereldwijde finale in Milaan de rechterhand van Wynants.

“Nederland is eigenlijk helemaal niet een competitief land in de culinaire wereld. We proberen wel mee te doen, maar weten meestal het allerhoogste podium niet te halen. De afgelopen vijftien jaar is Nederland zo ontzettend gegroeid als culinair land. Dat we dit hebben kunnen neerzetten en dat ook nog eens met lokale producten en leveranciers. Is echt te gek. Hiermee zetten we Nederland toch weer internationaal op de kaart.” - Nelson Tanate

Jeremy Chan, jurylid van de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition en medeoprichter van het baanbrekende tweesterrenrestaurant Ikoyi in Londen ziet tijdens de finales ook vooral het grotere doel van de competitie: “De toekomst van onze industrie ligt niet in het behouden van de status quo; het ligt in handen van deze jonge chefs. Zij kunnen de grenzen verleggen. Niet alleen qua smaken en technieken, maar ook met idealen als duurzaamheid, ethische sourcing van ingrediënten en inclusiviteit. Het is inspirerend om de kans te krijgen om dat te mogen ondersteunen.”

De winnaars

Indonesische chef Ardy Ferguson werd door de vakjury verkozen tot winnaar van de competitie en Beste Young Chef 2025. De jury prees hem en zijn signature dish ‘Archipelago Celebration’ om de uitzonderlijke technische precisie, een onderscheidende creatieve visie en de diepe persoonlijke betekenis van het gerecht. Naast de titel Best Young Chef werden tijdens deze internationale finale drie thematische awards uitgereikt aan de deelnemende chefs. Wynants ontving daarbij de Acqua Panna Connection in Gastronomy Award voor zijn gerecht dat door alle mentors uit de competitie werd beschreven als een samensmelting van culinaire tradities en een moderne visie. De Fine Dining Lovers Food for Thought Award ging naar Amerikaan Nicolás A. López. En de S.Pellegrino Social Responsibility Award werd uitgereikt aan de Zuid-Afrikaanse chef Zanté Neethling.

S.Pellegrino Young Chef Academy Competition

De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. De deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger – ontwikkelen tijdens de competitie ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie samen laten komen. Uit meer dan 4000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition dit jaar de meest veelbelovende recepturen. De gekozen chefs kookten in 15 regionale finales voor een plek in de finales, waarna 15 chefs streden voor de grote titel Best Young Chef.

Aanmelden voor de volgende editie van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition kan vanaf begin 2026.

Fotografie: Norbert Adam Kiss

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws