SVH en Orbisk bundelen krachten om voedselverspilling in de horeca terug te dringen

Auteur: redactie
Food Ondernemen 26 september 2023
SVH en Orbisk bundelen krachten om voedselverspilling in de horeca terug te dringen Olaf van Veen (CEO en founder Orbisk) en Ricardo Eshuis

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Orbisk werken samen om de voedselverspilling in de horeca terug te dringen. Dat is hard nodig, want jaarlijks wordt er wereldwijd 1,3 miljard euro aan voedsel verspild. Dit is een derde van al het geproduceerde voedsel. De Nederlandse horeca gooit jaarlijks minimaal 150 miljoen kilo voedsel weg. De sector moet haar verantwoordelijkheid nemen om dit te voorkomen en verder te verduurzamen.

Het is een maatschappelijke opdracht voor de sector om bij te dragen aan minder belasting van het klimaat. Het terugdringen van de jaarlijkse 150 miljoen kilo waste is daarbij een speerpunt. Dit raakt zowel klimaat als ook de portemonnee van de ondernemer. Daar komt bij dat vanaf 2026 er Europese wetgeving geldt waarbij grote bedrijven hun klimaat beleidsdoelen, sociaal-maatschappelijke doelen en hun governance moeten vastleggen volgens de CSRD-richtlijnen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de volgende drie criteria: meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar of meer dan 20 miljoen euro op de balans.

Voor deze bedrijven geldt dat zij vanaf 2024 verplicht inzage moeten geven over hun inzet voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met name hotel- en restaurantketens gaan hier mee te maken krijgen, maar ook grotere eenpitters. Omwille van al deze redenen hebben SVH en Orbisk de samenwerking gezocht. Samen ontwikkelden zij de e-learning Zero food waste om horecamedewerkers meer kennis te geven over de aanpak van voedselverspilling in professionele keukens.

Nieuwe ontwikkeling: Zero food waste

SVH heeft al diverse e-learnings ontwikkeld op het gebied van technologie en duurzaamheid in de horeca. Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “In de e-learning leer je hoe je analyses maakt en vertaalt naar slimmer en efficiënter inkopen om zo aan de slag te kunnen gaan met het terugdringen van voedselverspilling, met als doel om duurzaamheid én rendement te verbeteren."

AI-techniek als belangrijk middel tegen verspilling

Orbisk helpt professionele keukens met een simpele oplossing grip te krijgen op hun voedselverspilling. Het bedrijf ontwikkelde de eerste voedselafval-monitor met AI-beeldherkenningssoftware, waarmee het voedselafval in de keuken volledig automatisch wordt geregistreerd.

De voedselafval-monitor meet en herkent hoeveel voedsel er wordt weggegooid en op welk moment van de dag. Met behulp van deze data kan een keuken inzien waar en wanneer voedsel structureel verloren gaat en met die informatie haar processen aanpassen en verspilling reduceren. De oplossing van Orbisk kan een reductie in voedselafval tot wel 50 procent realiseren.

Sharon Reijmers, Head of Sales & Marketing bij Orbisk: “De e-learning moet zorgen voor bewustwording onder medewerkers waarom het terugdringen van voedselverspilling van belang is en geeft tips hoe je dit kunt doen.” De voedselafval-monitor is daarbij een handige tool.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws