Syrco Bakker is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2022. Dat gebeurde tijdens de feestelijke lancering van de Gault&Millau-gids op maandag 14 maart in Tivoli, Utrecht. Bakker werd geprezen voor zijn creatieve en vaak gedurfde stijl wat ook een stijging naar 18 van de 20 punten in de gids opleverde.
Tijdens de feestelijke lancering werden de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2022. In totaal namen 16 winnaars een Award in ontvangst, met titels als ‘Bistronoom van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’ en ‘Cocktailbar van het Jaar’.
De ‘Jonge Topchef van het Jaar’ werd uitgereikt aan de 28e jarige Robin van de Bunt, die sinds 15-jarige leeftijd in keukens werkt en sinds 2017 het roer als chef heeft overgenomen van het ouderlijke restaurant ‘De Leuf’ in Ubachsberg. Michael van der Kroft van restaurant Tres in Rotterdam mocht de award voor ‘Ontdekking van het Jaar’ in ontvangst nemen en komt met 15,5|20 binnen in de gids.
Maandagmiddag 14 maart werd de nieuwe Gault&Millau gids 2022 op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg in Utrecht. De top van de Nederlandse gastronomie kwam voor het eerst bij elkaar in Tivoli Vredenburg, wat de start zal zijn van meerdere edities van de jaarlijkse lancering en uitreiking in Utrecht.
Alle winnaars op een rij
Chef van het Jaar: Syrco Bakker - Pure C, Cadzand
Jonge Topchef van het Jaar: Robin van de Bunt - De Leuf, Ubachtsberg
Bistronoom van het Jaar: De Juwelier, Amsterdam
Aziatisch restaurant van het Jaar: O&O - St. Willebrord
Groenterestaurant van het Jaar: Choux - Amsterdam
Prijs-Plezier van het Jaar: Restaurant 273 - Utrecht
Ontdekking van het Jaar: Tres - Rotterdam
Sommelier van het Jaar: Heleen Boom - Bouwkunde - Deventer
Gastvrouw van het Jaar: Nadine Mögling - Bij Jef - Texel
Ambachtsman van het Jaar: Harrie Herfst - ‘t Spiehuis - Soest
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Brut 172 - Reijmerstok
Terras van het Jaar: De Watergeus - Noorden
Lifetime Achievement Award: Will Demandt
Cocktailbar van het Jaar: Botanero - Rotterdam
New Chef on the block: Niels van Zijl - DeZusters - Maarssen
Beste Wijnkaart van het Jaar - Fitzgerald - Rotterdam