Wist je dat spruitjes drie keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen? In spruiten zit vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Per 100 gram spruitjes bevatten spruitjes 150 milligram vitamine C. Dat is zo’n twee tot drie keer zoveel als in hetzelfde gewicht aan sinaasappelen.
Goed voor de weerstand
Dat is niet alles… Spruitjes bevatten een flinke hoeveelheid eiwitten, ijzer, calcium en caroteen en dit hebben we in de wintermaanden juist nodig om voldoende weerstand op te bouwen tegen de vrieskou. Spruitjes zijn een koolsoort, iets wat velen niet weten.
Spruitjesspaghetti
De groene vitaminenbommetjes heten in het Engels ‘Brussels sprouts’, hetgeen verwijst naar de plek waar de spruiten voor het eerst werden verbouwd, in het Brusselse gewest. Wist je trouwens ook dat spruitjes perfect te verwerken zijn in pastagerechten? Probeer het maar eens; je gasten zullen versteld staan en kinderen lusten dan ineens wél spruiten. Wist je trouwens ook al dat juist de licht bittere smaak van spruiten kinderen nogal tegenstaat? Dat is normaal, want als baby ben je ‘geprogrammeerd’ om de zoetige smaak van moedermelk lekker te vinden. Bitter blijkt de lastigste smaak om aan te wennen; er zijn zelfs wetenschappers die denken dat dit komt omdat kinderen bij een bittere smaak aan gif denken.