Word een grande chef met de allerbeste sous vide technieken van Souvy!

Auteur: Redactie
Branded Content 12 maart 2021
Word een grande chef met de allerbeste sous vide technieken van Souvy!

Heb jij al eens gehoord van sous vide koken? Niet? Als je een kookliefhebber bent en graag tijd doorbrengt in de keuken, zou je je er zeker eens in moeten verdiepen! Bij het sous vide koken maak je gebruik van een techniek waarbij je vacuüm verpakt voedsel op een relatief lage temperatuur gaart. Dit doe je in een waterbad dat een constante temperatuur heeft.

De term ‘sous vide’ komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘onder vacuüm’. Deze techniek is heel erg geschikt voor het bereiden van vlees, gevogelte en vis, maar ook voor groenten, fruit, desserts en zelfs sommige alcoholische dranken.

De geschiedenis van sous vide koken

De sous vide kooktechniek – die al sinds 1970 in Frankrijk gebruikt wordt – was een grote doorbraak op het gebied van koken. Het werd oorspronkelijk toegepast om de houdbaarheid van producten te verlengen. Tijdens de zoektocht naar andere manieren om gerechten te bereiden, brachten twee Franse chefs daar verandering in. De focus lag daarbij op het reduceren van het gewicht dat bij het bereiden van ganzenlever verloren gaat aan vlees. Als je ganzenlever op de traditionele manier bereidt gaat namelijk zo’n 50% van het gewicht verloren, en dat is vreselijk zonde. Door de ganzenlever in plastic folie te wikkelen en te experimenteren met diverse temperaturen, kwamen ze uiteindelijk op de perfecte bereidingswijze. De ganzenlever was perfect gaar, en het gewichtsverlies van het vlees was slechts 5%, wat veel minder was dan de gebruikelijke 50%.

Breng de sous vide technieken naar je eigen keuken

Waar de sous vide techniek eerst alleen in professionele keukens werd toegepast, zijn er nu steeds meer sous vide apparaten voor thuis. Goed nieuws dus voor alle hobbykoks die graag experimenteren met de technieken van echte topkoks. Sous vide koken is dus al lang niet meer enkel weggelegd voor alleen dure sterrenrestaurants. Als jij er thuis mee aan de slag wilt, dan schaf je een sous vide apparaat aan voor in je eigen keuken, waarmee je voortaan iedereen verrast met de lekkerste maaltijden. Zo serveer je gemakkelijk luxe gerechten uit een sterrenkeuken, maar dan gewoon bij je thuis!

Waarom zou je kiezen voor deze kooktechniek?

Door gerechten met de sous vide techniek te bereiden, zorg je ervoor dat de producten hun maximale kwaliteit behouden. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op hun smaak, textuur en geur, maar ook op de voedingsstoffen. Je kookt met deze techniek dus niet alleen lekkerder, maar ook gezonder! En ondanks dat je misschien geen chef bent in de keuken kun je met een sous vide apparaat toch een culinair hoogstandje op tafel zetten. Nog een reden waarom veel (amateur)chefs kiezen voor sous vide koken is dat producten met deze techniek niet kunnen aanbranden. Ze worden immers niet op hoge temperatuur gebakken, waarbij je ook nog eens moeilijk de controle hebt over hoe snel het vanbinnen gaart.

Doordat je met een sous vide bereiding zelf heel precies de temperatuur kunt instellen, heb je veel controle over hoe snel het product gaart. Hoe lang dit duurt en hoe hoog de temperatuur moet zijn is onder andere afhankelijk van de dikte van het product. Er zijn online tal van overzichten te vinden waarop staat aangegeven hoog je de temperatuur moet instellen, bijvoorbeeld voor een biefstuk van zo’n 4 cm dik die je graag medium rare wilt hebben.

De voordelen van sous vide koken

Het fijne aan deze kooktechniek is dat je grote hoeveelheden tegelijk kunt bereiden. De temperatuur in het water is immers overal gelijk en heel erg constant. Afhankelijk van hoe groot jouw sous vide bak is, kun je deze helemaal vullen. Je kunt ervan op aan dat alles even snel gaart, en dus tegelijk klaar is. Een tweede voordeel is natuurlijk dat alles veel lekkerder is als het sous vide bereidt is. Groenten behouden hun kleur en behouden hun bite, vis blijft super sappig en vlees wordt extreem mals. Loopt het water je al in de mond?

Direct aan de slag met deze kooktechniek

Heb jij je eigen sous vide bak aangeschaft en wil je direct mee aan de slag? Begrijpelijk. Vul hem dan met water en stel allereerst de juiste temperatuur in op je sous vide regelaar. Het apparaat geeft vanzelf een seintje wanneer deze temperatuur is bereikt. Daarna is het tijd om de producten zelf te bereiden. De groenten snijd je in de gewenste grootte, maar vlees en vis kunnen er ook in hun geheel in. Verpak ze in plastic met de bijgeleverde materialen en plaats ze in de bak, vergeet vervolgens niet om de timer te zetten! Op Souvy.nl vind je naast zo’n sous vide bak ook alle andere benodigdheden voor het koken met deze techniek, en bovendien staat er een handig stappenplan voor wie er direct mee aan de slag wil. Zo wordt ook jij een heuse topchef, maar dan in je eigen keuken!

Met deze techniek kan écht iedereen koken

Eigenlijk kan iedereen met een beetje oefening een lekkere en gezonde maaltijd bereiden met deze techniek. Als je maar de juiste benodigdheden in huis hebt en weet hoe lang je het moet garen. Het kost je wat voorbereiding, maar daarna doet de sous vide bak de rest van het werk. Je kunt op je gemakje de tafel dekken en de keuken opruimen, en je hoeft niet bang te zijn dat er iets aanbrandt of te gaar wordt. De bak wordt immers nooit warmer dan de temperatuur die jij hebt ingesteld, handig!

Wil jij weten hoe je met deze techniek aan de slag kunt en ook in je eigen keuken een heus sterrengerecht op tafel zet? Kijk dan snel op Souvy.nl en laat je inspireren door hun vele recepten en tips met betrekking tot deze bijzondere kooktechniek.

Overig nieuws