Vandaag heeft Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn op de Horecava de campagne 'Meedoen met een handicap' gelanceerd. Met deze campagne wil Van Rijn Nederlanders bewust maken en inzicht geven in wat zij zelf kunnen doen om mensen met een beperking volwaardig mee te laten doen in een samenleving. Dit zijn een aantal tips en adviezen om een horeca-ondernmeing toegankelijker te maken.
Entree
Verwijder fietsen, reclameborden of andere objecten bij de entree, zodat bezoekers met een rolstoel of een rollater deze goed kunnen bereiken. Blinden en slechtzienden lopen zo ook geen risico dat ze ergens tegenaan lopen. Daarnaast moet de route naar de entree minimaal 90cm breed zijn.
Drempels kunnen ook een belemmering zijn. Het beste is als het pand geen drempels heeft. Zijn ze toch noodzakelijk, zorg dan voor drempels die lager zijn dan twee centimeter. Bezoekers met een rolstoel of rollator kunnen het gebouw dan goed betreden. Ook een oprijplaat kan hierbij helpen.
Binnen
Iemand in een rolstoel wil natuurlijk ook gemakkelijk aan een tafel kunnen schuiven. Zorg daarom dat er minimaal één gastentafel is met een hoogte van 70 centimeter, zodat de rolstoel zonder veel problemen onder de tafel geschoven kan worden.
Het gebruik van glazen wanden of deuren die niet automatisch open gaan, kunnen problemen opleveren voor bezoekers die slechtziend zijn. Door een zichtbare stickermarkering over de breedte van deur op 130-140cm hoogte te plaatsen is dit goed op te lossen.
Geluid
Doven en slechthorende kunnen last hebben van omgevingsgeluid. Maak medewerkers hier van bewust, zodat ze niet raar opkijken als iemand vraagt of de muziek iets zachter kan.
Toiletten
Zorg voor een toilet dat bereikbaar en geschikt is voor invaliden. Is dit niet mogelijk, zoek dan uit of er een invalidentoilet in de buurt is, waar bezoekers gebruik van mogen maken.
Voor meer tips kunt terecht op de website van 'Meedoen met een handicap.'