Emiel Kwekkeboom (La Rive, Amsterdam) en Gert van der Heijden (Landgoedhotel Het Rode Koper, Leuvenum) hebben zich tijdens de voorronde voor de
Nederlandse finale Bocuse dÂOr gekwalificeerd. De jonge talentvolle koks kookten zich gisteren in het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen naar een plaats bij de Nederlandse finale op 21 september 2015 tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Aan de voorronde deden 8 jonge talentvolle deelnemers mee. De jury bestond uit SVH Meesterkoks André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede, Houten) en Marco Poldervaart (restaurant Ât Havenmantsje, Harlingen), restaurateur Joop Braakhekke, chef-kok Leendert Klaassens (restaurant de Graancirkel, Drachten) en Geert Frank (FrieslandCampina).
*Facebook*
Op de "Facebookpagina van De RestaurantKrant":https://www.facebook.com/RestaurantKrant?ref=hl lees en zie je meer over deze dag. Christel Tuin, hoofdredacteur van De RestaurantKrant, deed verslag van de voorronde.
*Jury*
De jury prees de culinaire prestaties van alle deelnemers. ÂEr is duidelijk veel tijd en energie in gestoken. In korte tijd hebben de koks moeten laten zien wat ze kunnen. Je ziet dat de een meer wedstrijdervaring heeft dan de ander. Maar dat was niet het enige waarop we hebben gelet.Â
Juryvoorzitter en vicevoorzitter van Bocuse d´Or Nederland, André van Doorn: ÂDeze voorronde is vooral bedoeld om talentvolle, ambitieuze koks kennis te laten maken met Bocuse d´Or. We hebben naast de culinaire prestaties ook gekeken naar de werkwijze en organisatorische capaciteiten van een deelnemer.Â
Joop Braakhekke gaf aan onder de indruk te zijn van de ambities van de deelnemers. Ze willen er echt voor gaan en hebben de juiste mentale instelling. Een lekker gerecht maken is één ding, maar Nederland internationaal vertegenwoordigen in een wedstrijd met de wereldtop is van een andere orde. Ze hebben het allemaal laten zien, maar Emiel en Gert verdienden vandaag hun plaats in de Nederlandse finale.Â
*Frivole presentatie en oog voor detail*
Emiel Kwekkeboom maakte indruk op de jury door zijn gedrevenheid en door het gebruik van de technieken die goed bij het kalfsvlees pasten. De smaken harmonieerden mooi bij elkaar. Verder vond de jury de presentatie bijzonder en frivool. Gert van der Heijden imponeerde de jury door zijn gevoel voor detail en de perfecte bereiding van zwezerik. Alle onderdelen pasten perfect bij elkaar en vormden een mooi geheel. Ook de georganiseerde en hygiënische werkwijze maakten indruk.
*Nederlandse finale*
De Nederlandse finale vindt plaats op 21 september 2015 tijdens de horeca vakbeurs Gastvrij Rotterdam. Aan de wedstrijd doen in totaal 5 deelnemers mee. De winnaar van de Nederlandse finale gaat Nederland vertegenwoordigen bij de internationale Bocuse dÂOr wedstrijden in mei (Bocuse dÂOr Europe 2016 in Boedapest) en bij kwalificatie in Hongarije bij de wereldfinale in januari 2017 in Lyon. De jury van de Nederlandse finale bestaat uit vijf SVH Meesterkoks: Jonnie Boer (de Librije, Zwolle), André van Doorn (kasteel Heemstede, Houten), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Amsterdam), Marc van Gulick (Bilderberghotel Landgoed Lauswolt) en Dick Middelweerd (Treeswijkhoeve, Waalre).
Uitslag voorronde Bocuse dÂOr
16 juni 2015