Per saldo telt Nederland in 2014 één restaurant met een Bib Gourmand meer dan in 2013. Dat blijkt bij de bekendmaking van de nieuwe Michelingids Bib Gourmand Benelux 2014. Nederland heeft in totaal
106 adressen waar men voor een gunstige prijs goed kan eten.
*Diversiteit*
In een persverklaring laat Michelin over Nederland weten: "In Nederland is diversiteit het sleutelwoord. Dat gaat van een pure, Napolitaanse keuken die krachtig op smaak wordt gebracht bij Il Campanile in Markelo, tot een heerlijke samensmelting van de Chinese en Japanse keuken bij A-fusion, in het hart van het Amsterdamse Chinatown."
*Lokaal*
"Wie eerder een keuken verkiest die streekgebonden en eigentijds is, wordt in deze gids eveneens op zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut
gekozen om kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld hiervan is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte jarenlang in sterrenzaken, maar koos voor een laagdrempeligere aanpak waarmee hij een ruimer en jonger publiek aanspreekt."
*Nieuwe bibs zijn er voor:*
A-Fusion (Amsterdam)
Bistrot Neuf (Amsterdam)
De Vluchthaven (Bruinisse)
Herberg de Witte Gans (Dalfsen)
Basaal (Den Haag)
Les Ombrelles (Den Haag)
Brasserie Sasso en Villa Sasso (Haren)
De Korenbeurs-Willem 4 (Kortgene)
Petrus & Paulus Hoeve (Lamswaarde)
Brasserie NL (Leidschendam)
Il Campanile (Markelo)
De Gespleten Arent (Middelburg)
Zout & Citroen (Oosterhout)
Oude Post (Renkum)
Bovenmeester (Steenwijk)
*Bibs zijn vervallen bij:*
Zuid Zeeland (Amsterdam)
Les Jumeaux (Bennebroek)
De Olliemölle (Borculo)
De Vrijheid (Grou)
Rousseau (Den Haag)
Ratatouille (Harderwijk)
Spandershoeve (Hilversum)
Kroft (Hoorn)
Mangerie de Jonge Koekop (Leiden)
Bloemers (Oeffelt)
Auberge des Moules (Philippine)
De Gouden Molen (Rossum)
La Mangerie (Venlo)
Galantijn (Zutphen)
*Fenomeen*
Over het concept Bib Gourmand verklaart Michelin: "De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menuÂs en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs."
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
Hiep, hiep we hebben één Bib
4 november 2013