Irene Okkerman en Martijn van der Gun zijn de eigenaren van restaurant ’T wapen van Odijk. Tijdens de coronacrisis doen zij er alles aan om open te kunnen blijven en eten te serveren aan hun gasten. Irene vertelt over haar ervaringen in deze moeilijke tijd.
Het is ongeveer een jaar geleden dat we de eerste lockdown in Nederland kregen, maar hoe kom je als ondernemer deze crisis door? “Die vraag stelde gister een hardloopmaatje ook aan mij, dat vond ik wel grappig, en ik hoorde mezelf zeggen, ‘nou het is halen en brengen hé’,” vertelt Irene. “Dat is eigenlijk hoe het zich het beste laat omschrijven, deze tijd”. In de eerste lockdown zijn ze bij ’t Wapen van Odijk begonnen met afhalen. Gasten konden dan via de website of telefonisch een bestelling plaatsen en deze later ophalen bij het restaurant. Met de tweede lockdown hebben ze daar bezorgen aan toegevoegd. “We zijn heel blij dat die formule opzich wel goed loopt, vooral in de weekenden.” Toch is het allemaal wel veel beperkter, zo serveren ze alleen nog maar avondmaaltijden tussen 17:00 en 20:00. De ondernemers hebben ervoor gekozen om te blijven doen wat ze altijd al deden, gasten eten serveren. Nu met afhalen en bezorgen, en hopelijk snel weer op het terras of in het restaurant.
Nieuwe omzetstromen
Bij 't Wapen zijn ze ook een aantal nieuwe omzetstromen gaan aanboren. Zo zijn ze begonnen met speciale gerechten aan te bieden in boxen tijdens feestdagen, “Een jaar geleden met Pasen, dat was het eerste menu dat we in een box zijn aan gaan bieden”. Ze hadden een paasmenu met onder andere verse asperges uit de streek, sindsdien hebben Okkerman en Van der Gun met elke feestdag een nieuwe box. Daarnaast hebben ze ook samengewerkt met de lokale voetbalvereniging en de Jumbo voor een voetbalplaatjes actie. “We hebben ook heel erg gekeken hoe vorg jaar Kerst eruit zag. En we hebben bedrijven die toen bijvoorbeeld een kerstuitje deden benaderd.” Daardoor hebben de ondernemers weer opdrachten gekregen om kerstpakketten te verzorgen. Het restaurant is ook benaderd door de carnavalsvereniging van Odijk om voor de online bingo die ze hadden georganiseerd, een borrelbox te maken. “We proberen eigenlijk nooit nee te verkopen, als het gewoon binnen onze formule en binnen onze mogelijkheid ligt, dan werken we overal graag aan mee.”
Post-corona tijd
“Mensen zullen veel meer behoefte houden aan dat het ruim is opgezet,” vertelt Irene. “Dus dat is ons gelukt o dat we echt wel een ruim restaurant hebben met twee zalen.” Ze willen bij het wapen ook QR-codes gaan gebruiken om te bestellen in het restaurant. Gasten kunnen dan een QR-code scannen met hun telefoon en zo gemakkelijk hun bestelling doorgeven. “Er wordt telefonsich besteld, maar online bestellingen hebben de overhand. Online bestellen kun je ook in je restaurant toepassen. Dat zie je nu al wel op beperkte schaal, maar ik denk dat dat wel een vlucht gaat nemen.” Dit is goed mogelijk omdat mensen meer gewend zijn geraakt aan de technologie. Dit betekent niet dat je niet meer geholpen kan worden door het personeel, legt Irene uit. De ondernemers willen het als 'en-en' aanbieden.
De toekomst van de horeca
“Ik ben wel optimistisch, zeker als ik kijk hoe we vorig jaar de zomer maanden gedraaid hebben, met dank ook wel aan het mooie weer.” Reizen naar het buitenland was toen geen optie, dus veel mensen gingen in eigen land op vakantie. “Nu wordt het nog steeds afgeraden, tot en met april, om naar het buitenland op vakantie te gaan. Nou, dan ben je twee maanden verder en dan zit je alweer in de zomervakantie.” Als mensen gevaccineerd zijn en het woor blijft goed, gaat Irene met vertrouwen de zomermaanden tegemoet.
De horeca zal blijven bestaan
Het is zeker in deze tijd belangrijk dat je initiatief neemt en je onderscheid van andere ondernemers. “De basis moet goed zijn, dus je moet gastvriendelijk zijn en je moet natuurlijk goed eten hebben.” Bij 't Wapen zijn ze erg ondernemend, met bijvoorbeeld de maaltijd boxen. In eerste instantie waren ze begonnen met het uitleveren van alleen warme gerechten, later ook met warmhoudinstructie. Toen zijn ze ook begonnen met het aanbieden van voor- en nagerechten. Doordat de gerechten makkelijk warm te houden zijn, kiezen veel mensen voor een driegangenmenu. Ze zijn ook de hele avond open voor bestellingen, “Het is een kracht dat je mensen niet voor twee uur ’s middags laat bestellen, maar dat is gelijk ook de uitdaging. Het is echt top drukte dan in de keuken”. De belangrijkste punten vindt Irene ondernemen, zichtbaar zijn en optimistisch blijven en daardoor ook durven te blijven investeren.
De voordelen van corona
Irene vindt dat er zeker ook voordelen zijn aan de corona maatregelen. “We hebben anders moeten denken. Je wordt wel echt uitgedaagd als ondernemer.” Het bezorgen vindt ze ook een voordeel, ze woont zelf in Houten en is niet zo bekend in Odijk. “Ik weet in een keer waar alles is en het is echt heel leuk om bij de mensen thuis te komen.” Door het bezorgen krijg je ook meer zichtbaarheid, mensen zien je door het dorp rijden en ze zien de bestickering, of ze vragen aan de buren of het eten lekker was. Daarmee lok je weer nieuwe klanten. “Uiteindelijk hebben we ook wat meer vrije tijd zo”, bekend Irene, ze kan wat meer tijd doorbrengen met haar familie thuis en dat is toch een groot pluspunt.
De rol van de omgeving
Waar je restaurant gevestigd is was altijd al belangrijk, maar nu speelt het een nog grotere rol. “We zitten hier niet aan de rand van een bos of midden in de stad waar je heel veel traffic hebt.” Odijk is een klein dorp waar iedereen elkaar kent en de gunfactor is heel hoog. Er zijn gasten die elke week bestellen om het restaurant te steunen. “Dat waarderen we heel erg en dat helpt ons ook echt. Als we dat niet gehad hadden, dan had het er heel anders voor gestaan”.
Coronamaatregelen
“Het gaat natuurlijk wel heel ver, dat een overheid kan bepalen dat je gewoon je hele tent moet sluiten. Dat is natuurlijk heel gek als je zelfstandig ondernemer bent, maar het gaat om de gezondheid.” Gezondheid komt natuurlijk boven alles en tot nu toe is het allemaal goed te doen voor 't Wapen, er staat natuurlijk ook een tegemoetkoming tegenover. “Het geeft ons ook gewoon heel veel energie om zelf ook bezig te blijven. Dat betaalt zich uiteindelijk altijd uit als je weer open mag, dat je wel de loop erin gehouden hebt”, zegt Irene.
Irene hoopt dat ze met haar verhaal andere kan inspireren en dat er voldoende aanknopingspunten in zitten, want elke situatie is natuurlijk weer anders. Het is een lastige tijd, maar als iedereen samenwerkt en helpt waar dat kan, kunnen we het hopelijk zo snel mogelijk achter ons laten.
Deze crossmediale productie is gemaakt door Githa Mulder, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.