Zondag 3 juni staat bioscoop, wijnbar en petit restaurant FC Hyena geheel in het teken van een nieuw Italiaans natuurwijnfestival: VI.NO.SO. Bezoekers krijgen de kans om de natuurwijnen van meer dan tien Italiaanse wijnboeren te proeven en hen het hemd van het lijf te vragen. Natuurwijnen zijn wijnen van uitsluitend druiven, natuurlijk vergist, niet geklaard of gefilterd en zonder additieven. Maar niet alleen wijnliefhebbers komen aan hun trekken tijdens de eerste editie van het VI.NO.SO festival, ook Bourgondiërs kunnen hun hart ophalen. FC Hyena serveert hun eten uit de bekende houtgestookte steenoven en Olives & More is erbij om heerlijke Italiaanse olijven en olijfolie te laten proeven. Daarnaast
serveert Abraham Kef haar wereldberoemde kazen. Het festival is een initiatief van wijnimporteurs YanFlorijn en Vinum Naturale.
VI.NO.SO heeft tevens een muzikaal en informatief karakter. Zo verzorgt Esmee Langereis, wijnjournalist en coauteur van De Grote Hamersma, een masterclass en worden er in één van de filmzalen documentaires getoond over (natuur)wijn. Uiteraard zou een festival een festival niet zijn als er niet wordt gezorgd voor swingende livemuziek.
Info & tickets
VI.NO.SO vindt plaats bij FC Hyena, Aambeeldstraat 24, Amsterdam Noord en opent haar deuren van 11.00 tot 18.00 uur. Bij lekker weer staan alle wijnboeren buiten, bij minder weer wordt het festival naar binnen verplaatst. Tickets kosten 9 euro (early bird), of 12 euro (regulier) en zijn verkrijgbaar via www.vinosofestival.nl. Op de website staan ook alle aanwezige wijnboeren vermeld. Bij de ingang krijgen bezoekers een gratis proefglas als entreebewijs. Op Facebook en Instagram worden regelmatig updates over het programma gedeeld.
Yannick Slagter, mede-eigenaar van YanFlorijn: “Natuurwijnen zijn bezig met een flinke opmars die past bij de trend om steeds bewuster en gezonder te eten en drinken. We zien dat meer en meer wijnbars en restaurants uit diverse segmenten de schoonheid van natuurlijke wijnen erkennen. Ondanks dat natuurwijnen bekender worden bij het grote publiek, loopt de Italiaanse variant relatief achter. Het is tijd dat daar verandering in komt. VI.NO.SO is de uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier meer over deze wijnen te weten te komen. Of je nu een wijnleek of -expert bent, in de horeca werkt of foodblogger bent, het festival staat garant voor een paar uurtjes la dolce vita!”