Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterdagavond 23 januari 2020 om 21.00 uur wordt ingevoerd. De avondklok geldt tot woensdag 10 februari 2021 04.30.
Voor de horeca betekent de avondklok dat het afhalen van maaltijden ná 20.45 uur niet meer mogelijk is. Het bezorgen van maaltijden blijft na 20.45 wel mogelijk.
In eerste instantie was het de bedoeling de avondklok vrijdag 22 januari in te voeren. Het debat met de Tweede Kamer stond direct gepland na de persconferentie van woensdagmiddag. Het debat was verplaatst naar donderdag vanwege te weinig voorbereidingstijd voor de Kamer.
Het wordt voor mensen verboden zich tussen 21.00 en 04.30 op straat te begeven. Er gelden een aantal uitzonderingen voor mensen die:
Voor hun werk op pad moeten. Hieronder vallen ook maaltijdbezorgers, mits een getekende werkgeversverklaring op zak
Medische hulp verlenen aan mens of dier
Hun hond uitlaten
Noodzakelijkerwijs naar het buitenland moeten reizen, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden
Mantelzorger zijn
Onderweg zijn van of naar een uitvaart
Naar een zitting moeten van een rechter
Een al gepland examen moeten maken in het praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs of hoger onderwijs.
Te gast zijn in een avondprogramma dat in de avond live wordt uitgezonden
Te maken krijgen met ‘rampspoed’; bijvoorbeeld dringende medische hulp of spoedbevalling.
Fieldlabs
Naast de extra maatregelen kondigde het kabinet ook de zogeheten Fieldlabs aan. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Op deze manier hoopt het kabinet inzicht te krijgen om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.