Op de eerste dag van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam 2024 heeft in een bomvol Wijntheater de grote finale van het Nederlands Kampioenschap Oestersteken en het Belgische Kampioenschap Oestersteken plaatsgevonden. De Nederlandse winnaar is dit jaar Bas de Koeier. Bij de Belgen ging Emile Verrelst er met de prijs vandoor. De jury was onder de indruk van het zeer hoge niveau van oestersteken dit jaar. De wedstrijd werd feestelijk afgesloten met een Champagnetoren die rijkelijk werd gevuld met bubbels uit Limburg van domein Holset.
Deelnemers uit Nederland en België streden in oesterstad Rotterdam om de eervolle en felbegeerde wisseltrofeeën die speciaal voor deze kampioenschappen zijn ontworpen en gemaakt. De zinderende wedstrijd werd gepresenteerd door oesterman Barend Havenaar en register vinoloog Barbara Verbeek in het sfeervolle Wijntheater.
De deelnemers, afkomstig uit verschillende steden en werkzaam in verschillende viswinkels en visrestaurants, openden in een zo snel mogelijke tijd dertig platte Zeeuwse oesters op de meest vakkundige manier. De jury beoordeelde het plateau met oesters niet alleen op snelheid, maar ook op aanwezigheid van gruis, cut meat, presentatie en schoonheid van het plateau.
De zeskoppige deskundige jury bestond dit jaar uit oprichter Piet Janssens, culinair journalist Felix Wilbrink, Inge Bruijnooge directrice Adri & Zoon, oesterdame Roxanne Willemsen, meervoudige Nederlandse kampioen NK Oestersteken Peter Oreel en visfileerspecialist en entertainer Arie Kuijt.
Twee felbegeerde winnaars
Na een opwindende strijd werd de winnaar van het NK Oestersteken 2024 eindelijk bekendgemaakt. De eer ging naar Bas de Koeier, die met ongeëvenaarde vaardigheid en precisie de Zeeuwse oesters opende. De Koeier ontving niet alleen de prachtige handgemaakte oestertrofee, maar verdiende ook een felbegeerde deelnameplek op het Europees Kampioenschap Oestersteken 2025.
Het evenement, dat plaatsvond in Het Wijntheater, overtrof alle verwachtingen. Mede dankzij sponsoren Adri & Zoon, Tabasco, MissPublicity en Le Nouveau chef werd het een groot succes. Na afloop werd het publiek verrast met een bruisende champagnetoren en kon iedereen samen proosten op de winnaar met een heerlijk glas bubbels van hoofdsponsor Champagne Castelnau.
Over het Nederlands Kampioenschap Oestersteken
Het Nederlands Kampioenschap Oestersteken is een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebbers van oesters en vakmanschap. Het evenement blijft groeien en evolueren. De 31e editie was een spektakel dat de toewijding en passie van de deelnemers weerspiegelde.
Piet Janssens richtte 31 jaar geleden met Europa Culinair het officiële NK Oestersteken op en de finale vond al die tijd plaats tijdens de BBB in Maastricht. Dit jaar was het evenement voor de vijfde keer op Gastvrij Rotterdam. Het Wijntheater heeft in de afgelopen jaren de organisatie overgenomen en heeft er landelijke bekendheid aan gegeven door verschillende voorrondes door heel Nederland te organiseren. Het doel van het NK Oestersteken is het motiveren van de jonge generatie om beter en mooier oesters open te steken en de kwaliteit van het oestersteken in Nederland en België te verhogen.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.