De Librije op 9e plek van Europese toprestaurants; Noor komt binnen op positie 155

Auteur: redactie
Gastronomie Awards 18 juni 2024
De Librije op 9e plek van Europese toprestaurants; Noor komt binnen op positie 155 Coquille met dille, jalapeño en zeewier van Noor (Foto: Ewoud Rooks)

Het Amerikaanse restaurantplatform Opionated About Dining (OAD) heeft zijn jaarlijkse lijst met de 555 beste restaurants van Europa openbaar gemaakt. De Librije is met een negende positie het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant op de lijst. Het Groningse Restaurant Noor debuteert op de 155e positie.

In tegenstelling tot internationale restaurantgidsen als Michelin en Gault&Millau, werkt het Amerikaanse OAD met publieke recensenten die over de hele wereld frequent toprestaurants bezoeken. OAD had in 2019 ruim 6.000 geregistreerde recensenten, die jaarlijks meer dan 200.000 beoordelingen aanleveren. De namen van de 200 ‘top reviewers’ zijn (grotendeels) openbaar en te zien op de website van OAD.

Alchemist van chef Rasmus Munk in Kopenhagen is uitgeroepen tot beste restaurant van Europa. Op het podium zijn verder Etxebarri in het Spaanse Axpe en het JAN in München te vinden. De Librije bezet dus de negende positie en wint daarmee een plekje ten opzichte van de vorige OAD-publicatie in 2022. Disfrutar, dat anderhalve week geleden nog door The World’s 50 Best Restaurants werd uitgeroepen tot ‘beste restaurant van de wereld’, is op de lijst van OAD overigens terug te vinden op plek elf.

In totaal zijn er zestien Nederlandse restaurants terug te vinden in de lijst:

9. De Librije (Zwolle)

114. Meliefste (Wolphaartsdijk)

155. Noor (Groningen)

193. Spectrum (Amsterdam)

298. 212 (Amsterdam)

345. Pure C (inmiddels gesloten, Cadzand)

408. De Nieuwe Winkel (Nijmegen)

409. Tribeca (Heeze)

436. Yamazato (Amsterdam)

483. Tres (Rotterdam)

490. Zarzo (Eindhoven)

497. Brut 172 (Reijmerstok)

525. Voltaire (Leersum)

527. Kasteel Heemstede (Capelle aan den IJssel)

533. Perceel (Amsterdam)

535. Vermeer (Amsterdam)

Noor

Bij Noor is het nieuws dat zij als derde Nederlandse restaurant op de lijst zijn binnengekomen met gejuich ontvangen: “Op basis van de eerdere bekendmaking dat we op de zevende plaats in de Europese lijst van ‘Top New Restaurants’ waren binnengekomen, was er een kans dat we een plek in de lijst van 555 Europese toprestaurants zouden krijgen. Hier staan echt de allerbeste zaken in, dus we hadden hooguit een plek in de lagere regionen verwacht. Toen we via de livestream de bekendmaking van de top 150 in Milaan bekeken, werden we niet genoemd. Maar toen we daarna op de website keken, bleken we op plaats 155 te staan. Het is al geweldig om je entree te maken in deze lijst en dat we dan op plaats 155 staan is echt te gek! Het is een mooie waardering voor ons team en we zijn er trots op dat we Groningen hiermee nog extra op de internationale kaart kunnen zetten”, reageert Marleen Brouwer van Noor in een persbericht.

Haar partner Jeroen Brouwer vult aan: “Er staan zestien Nederlandse restaurants in de lijst; allemaal gevestigde namen die er vaak al jaren instaan. Dat wij op nummer drie binnenkomen met alleen De Librije in Zwolle en Meliefste in Wolphaartsdijk voor ons, is helemaal super. Het is een eer om in deze gezaghebbende restaurantgids te staan, ook omdat deze wordt samengesteld door publieke recensenten.”

Noor werd vorige maand door OAD al verkozen tot zevende beste nieuwe toprestaurant van Europa.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws