Platformmedewerkers, zoals maaltijdkoeriers en Uber-chauffeurs, moeten in vaste dienst kunnen gaan werken als het aan de Europese Commissie ligt. Het wetsvoorstel, dat ervoor pleit om de platformwerkers te bevrijden van de verplichte zzp-status, is vandaag aangeboden aan het Europese Parlement. Het doel is om de werkomstandigeheden van deze werknemers te verbeteren. Als (schijn)zelfstandige hebben zij amper rechten. Door hen een vast contract aan te bieden krijgen zij beter betaald; fatsoenlijke werktijden; recht op onbetaald verlof en een uitkering bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen, zo melden AD en Politico.
De maaltijdbezorger gaat erop vooruit qua arbeidsrechten, sociale zekerheid én loon; gemiddeld 121 euro per jaar met een maximum van 1.800 euro. De platforms, daarentegen, gaat het veel geld kosten, zo'n 4,5 miljard euro per jaar. Volgens de Europese Commissie is het waarschijnlijk dat de kosten bij de klant terecht komen en de diensten van deze platformbedrijven duurder worden.
In Nederland werd er al eerder kritiek geuit op het zzp-beleid van deze platformen. De FNV spande in 2018 een zaak aan tegen Deliveroo. In februari dit jaar besliste het gerechtshof in Amsterdam dat de koeriers van de maaltijdbezorgdienst geen zelfstandigen waren, maar werknemers.
Op Europees niveau is er geen consensus over deze uitspraak. De arbeidsrechtbank in Brussel oordeelde gisteren nog dat maaltijdkoeriers bij Deliveroo zelfstandigen zijn. Er is volgens de Commissie sterk behoefte aan een Europese aanpak.
Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten. Waarschijnlijk gaat de regelgeving pas over twee jaar van kracht. In de tussentijd kan het voorstel nog worden aangepast.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.