De nieuwste banencijfers van het CBS voor de horeca stemmen FNV Horeca enorm verdrietig. Sinds de start van de coronacrisis zijn bijna 90.000 horecamedewerkers de sector uitgestroomd, waarvan het grootste deel sinds de tweede lockdown.
Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: "Deze leegloop is funest voor de horeca. Nu zijn de coronamaatregelen nog de grootste vijand van de horeca, maar door de massale uitstroom van horecamedewerkers is dit straks het immense personeelstekort. Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen – wanneer dit ook moge zijn – is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen."
Extreem banenverlies
Veel horecamedewerkers hadden graag in de horeca willen blijven werken omdat hun hart daar ligt. Echter, het gebrek aan zekerheid en onvoldoende financiële middelen bij hun werkgever heeft velen doen besluiten de sector toch te verlaten. Vlek: “Wij betreuren het extreme banenverlies in de horeca en vinden dat de overheid hier debet aan is. Het voortdurende gebrek aan perspectief en de ontoereikende tegemoetkoming in de loonkosten terwijl er sprake is van een verplichte sluiting, hebben deze negatieve ontwikkeling in de hand gewerkt.” FNV Horeca verzoekt de overheid dan ook om de NOW te verhogen naar 100% van de loonkosten, om op deze manier de overgebleven horecamedewerkers in dienst te kunnen houden.
Broodnodig perspectief
Vlek: “We willen de hoop niet opgeven, maar worden er wel moedeloos van dat horecamedewerkers keer op keer een worst wordt voorgehouden als het gaat om het openen van de deuren. Zowel huidige medewerkers als medewerkers in spé hebben enorme behoefte om hun toekomst vorm te geven op basis van realistische vooruitzichten. Willen zij, ondanks alle negatieve vooruitzichten, in de sector blijven werken of een opleiding tot horecamedewerker gaan volgen?”
Veel studenten lijken deze keus inmiddels al gemaakt te hebben door gebrek aan perspectief en te kiezen voor zekerheid: op de mbo-horecaopleidingen is het aantal aanmeldingen voor het schooljaar 2021-2022 met 75% gedaald. Dit betekent dat een hele lichting potentieel nieuw talent verloren is gegaan en er waarschijnlijk pas vanaf het schooljaar 2022-2023 - dus pas over anderhalf jaar - weer volwaardig opgeleid zal worden. Talent dat broodnodig is om de horeca de komende jaren weer op de rails te krijgen.