Het Kabinet moet zich volgens FNV Horeca focussen op de lusten van het (deels) openen van de horeca en niet op niet-onderbouwde lasten. Want wat is beter om het virus te beteugelen: overvolle stranden en lange rijen zonder afstand voor de ‘coffee to go’ of volle, gecontroleerde horecaterrassen waar de afstand gewaarborgd is?
Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het begrip voor de coronamaatregelen ebt weg. Het wordt steeds moeilijker om mensen te stimuleren zich aan de regels te blijven houden. Daarom is het nu de hoogste tijd om het roer om te gooien en te kijken naar wat wél kan om mensen lucht te geven. Versoepelingen die zowel goed zijn voor de economie als het welzijn van mensen en waar ondernemers, horecamedewerkers en gasten gelukkig van worden. Voor de horeca weten we dat er veel mogelijk is, want al maandenlang liggen er verschillende scenario’s en goedgekeurde veiligheidsprotocollen klaar.“
Honger naar sociale contacten groeit
FNV Horeca voelt zich in haar opvattingen gesterkt door burgemeesters van een aantal grote steden. Ook zij vinden dat de terrassen op een verantwoorde manier snel open moeten kunnen om mensen tegemoet te komen; de honger naar sociale contacten is immers enorm. Vlek: “Er is geen betere plek dan de horeca waar je de opbouw van sociale contacten geregisseerd kunt vormgeven via gegarandeerd voldoende afstand, triage en registratie bij de voordeur. Helemaal als je dit afzet tegen de besmettingsrisico’s van illegale feestjes en overtreding van de bezoekersregeling thuis. Als het Kabinet deze ‘lusten van de horeca’ niet wil erkennen, dan mag het ons uitleggen waarom registratie bij het op afspraak winkelen wel afdoende is. Wij zien het verschil niet.“
Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!
Vlek: “Voor horecaondernemers blijft de situatie uitzichtloos en wij begrijpen dat zij alle mogelijkheden aangrijpen om de horeca – zelfs via een rechtszaak - te openen. Wij zijn het met werkgeversorganisatie KHN eens dat sinds de eerste sluiting van de horeca, bijna een jaar geleden, een deugdelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. De horeca wordt geen enkel perspectief geboden en het kan toch niet zo zijn dat de sector die qua omzetten en arbeidsplaatsen het hardst getroffen is door de coronamaatregelen, het sluitstuk van het beleid is én blijft. Kabinet, behandel alle sectoren gelijk!”