KHN schort alle gesprekken met kabinet op

Auteur: David Bakker
KHN 19 juni 2020
KHN schort alle gesprekken met kabinet op

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), belangenvereniging voor horecaondernemers, heeft het kabinet laten weten de gesprekken per direct op te schorten. KHN heeft de volksgezondheid op nummer 1 staan, maar ziet - naar eigen zeggen - vanuit het kabinet onvoldoende wil om de horecasector deze coronacrisis te laten overleven. Zo deed KHN de afgelopen weken verschillende malen een oproep tot samenwerking, maar het kabinet biedt geen écht perspectief, aldus de werkgeversorganisatie.

Horecaondernemers hebben baat bij vooruitgang aan de onderhandelingstafel, maar dan moeten er nu eerst vanuit het kabinet toezeggingen worden gedaan om de branche tegemoet te komen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik ervaar dat het kabinet last heeft van tunnelvisie en merk dat men te weinig oog heeft voor de realiteit van de dag. Het draagvlak voor sommige maatregelen van het kabinet is zowel bij consumenten als bij ondernemers de afgelopen weken enorm afgenomen. Daar kun je als kabinet niet voor weglopen, vandaar ook dat alle anderhalve meter restricties voor buiten per direct moeten verdwijnen.”

Wel in gesprek, maar niet ‘in goed overleg’

Om een verregaande versoepeling van de maatregelen in werking te zetten, heeft KHN de afgelopen weken verschillende constructieve voorstellen ingediend bij het kabinet. Er hebben inmiddels verschillende gesprekken plaatsgevonden, maar KHN ervaart dit als eenrichtingsverkeer; er is geen sprake van ‘in goed overleg’. De focus vanuit het kabinet ligt op restricties en extra handelingen voor horecaondernemers, terwijl KHN heeft voorgesteld om voor de langere termijn samen met de overheid te werken aan een roadmap om meer perspectief te bieden. Echter komt het kabinet de horeca hierin niet tegemoet en is er in de meeste gesprekken geen ruimte om vooruit te kijken en gezamenlijk te werken naar perspectief voor horecaondernemers; iets dat nu écht cruciaal is om ervoor te zorgen dat ondernemers de handdoek niet in de ring gooien.

“We hebben tijdens het laatste gesprek met minister Grapperhaus opnieuw aangegeven dat horecaondernemers het liefst niet aan het overheidsinfuus willen en zelf willen overleven, maar dat als échte versoepelingen en perspectief uitblijven, er vanuit het ministerie van EZK extra financiële maatregelen moeten komen. Daar wordt vervolgens niets mee gedaan. Hiermee geeft het kabinet er geen blijk van de pijn van ondernemers écht serieus te nemen”, aldus Willemsen.

Versneld en verantwoord versoepelen mogelijk én cruciaal

De mogelijke versoepelingen per 1 juli a.s. zijn hoogstens een stap in de goede richting, maar hiermee wordt zowel op de korte als langere termijn géén perspectief geboden. Cafés en restaurants sluiten hun deuren omdat de restricties niet rendabel zijn, maar ook omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven. Ook hotels hebben het zwaar door de terugloop in (buitenlands) toerisme en evenementen en voor clubs is er nog steeds geen perspectief. Horecaondernemers staan dan ook voor zeer moeilijke keuzes als het gaat om ontslagen of bedrijfsbeëindiging. Op dit moment weten zij alleen maar dat er misschien per 1 juli kleine versoepelingen worden aangekondigd, maar het is nog maar de vraag in hoeverre deze ondernemers extra ruimte geven voor een rendabele exploitatie van hun bedrijf. Daarom is het cruciaal dat de overheid nu met toezeggingen komt en samen met KHN gaat werken aan een roadmap die zowel op de korte, als op de langere termijn écht perspectief moet bieden.

KHN voelt zich door recente wetenschappelijke onderzoeken over besmettingskansen in de buitenlucht gesterkt om het kabinet op te roepen om per direct alle restricties voor buiten/terrassen op te heffen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek van GGD Zuid Limburg dat de heropening van de horeca geen invloed heeft gehad op het aantal besmettingen. Maar ook voor binnen moet het kabinet snel aanpassingen doorvoeren. “Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren. Bijvoorbeeld door te kijken naar een maximum aantal personen per vierkante meter en de mogelijkheid om meer dan twee mensen binnen anderhalve meter bij elkaar aan tafel te kunnen laten zitten”, aldus Willemsen.

Beleving

De horeca is nog steeds een veilige plek om uit te gaan. Maar met alle restricties wordt het gasten enorm lastig gemaakt om naar de horeca te komen voor een moment van ontspanning. Ondernemers hebben steeds meer begrip voor het feit dat gasten zich niet aan de restricties voor buiten houden en hekelen dat er op gehandhaafd wordt. Bovendien is niet meer uit leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties en het ondernemersvertrouwen is in korte tijd dan ook sterk gedaald. Horecaondernemers hebben er problemen mee dat er met twee maten wordt gemeten; de horeca is de enige branche die verantwoordelijk wordt gehouden voor de handhaving van de regels bij het publiek. Als het gaat om het versoepelen van de restricties, ziet KHN hier een grote rol voor het kabinet. Het verplicht reserveren kan volgens KHN bijvoorbeeld worden vervangen door een ontvangstgesprek waarbij triage plaats kan vinden.

Kabinet is nu aan zet

Horecaondernemers hebben baat bij vooruitgang aan de onderhandelingstafel. Daarom wil KHN geen legitimiteit geven aan de starre houding van het kabinet, waarin wordt vastgehouden aan het eigen gelijk en de vele restricties en waarin geen vooruitgang wordt geboekt. Het kabinet is nu zelf aan zet om te laten zien dat zij de horecabranche en diens 400.000 werknemers serieus neemt en de branche niet ten onder laat gaan. De woorden van het kabinet uit het begin van de crisis “ondernemers wij laten u niet vallen” klinken nog door, maar de uitwerking laat te wensen over.

Overig nieuws