Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal 2,6 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In vergelijking met een jaar eerder realiseerde de horeca een recordgroei van 8,8 procent. Echter staan de lonen van de 335.000 horecamedewerkers al enkele jaren stil.
De lonen zijn van 2010-2013 met 3,25% gestegen. De laatste feitelijke loonsverhoging voor het personeel dateert uit juli 2013. Daarentegen is het landelijk gemiddelde cao-loon van 2010-2016 met 10,5% gestegen. Een verschil van 7,25 procent, meldt FNV.
Horecawerknemers blijven al enkele jaren achter bij loonstijgingen. Een horecawerknemer werkzaam volgens loongroep 4 verdiende op 1 juli 2013 bijna 1.700 euro. Sinds 1 april 2014 is er in de horeca geen cao meer, waardoor er na juli 2013 geen enkele cao-verhogingen zijn geweest. ‘Dit betekent dat deze horecawerknemer de afgelopen drie jaar ruim 4.000 euro is misgelopen door het achterblijven van de loonstijgingen in de horecasector.’
Het Ledencongres van FNV Horeca heeft de koers voor de komende jaren voor FNV Horeca bepaald middels een Manifest. ‘Een koers waarmee werkgevers worden uitgedaagd afspraken te maken die passen bij deze tijd, de (deel)sector of de regio waarin zij actief zijn en samen ‘de weg naar boven’ vinden.’ In het Manifest gaat het onder andere over fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen die werkt in de horeca.
FNV Horeca is de grootste vakbond voor werknemers in de horeca. FNV Horeca behartigt de collectieve belangen voor alle werknemers op het gebied van werk en inkomen, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.