Low Food, een beweging met het doel om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten, maakt het thema bekend voor het Low Food Symposium 2023: “Move away from gut feeling”. Wat maakt gastronomie nou écht duurzaam? Welke aannames bestaan er over duurzaamheid en welke stappen kunnen er nu al gezet worden? Low Food steekt op 15 mei tijdens haar jaarlijkse symposium in het Rijksmuseum een kritische peilstok in de grond namens de voedselbeweging.
Aannames, 'gut feeling' en onvolledigheden
“We kennen inmiddels allemaal de verhalen over plantaardig, minder afval en lokale producten van kop tot staart. Duurzaamheid in gastronomie is een groter thema dan ooit, met de Groene Michelinster als recente bekroning. Tegelijkertijd heeft deze ontwikkeling er voor gezorgd dat er een hoop aannames, keuzes op basis van ‘gut feeling’ en onvolledigheden het begrip binnen zijn geslopen. Duurzaamheid is voor veel mensen een holle frase geworden, waarbij het voor de gastronomie moeilijk is om de stap naar de praktijk te maken”, aldus Low Food.
Een breed scala aan sprekers laat zien hoe zij duurzaamheid definiëren en in praktijk brengen. Chef, food-stylist en activist Lelani Lewis modereert de dag en opent het gesprek samen met Nederlandse chefs Joris Bijdendijk en Nadia Zerouali. Joris bouwt op het moment samen met Deloitte aan een model, in het kader van de Net Positive Movement, om de volledige footprint in zijn restaurants Wils en RIJKS in kaart te brengen. Nadia werkt samen met chefs, boeren en ondernemers om Flevo Food in de culinaire wereld te introduceren.
Eerste sprekers bekend
Founder en oud-hoofdredacteur van Lucky Peach, Chris Ying, heeft talloze boeken geredigeerd en mede geschreven, waaronder ‘You and I Eat the Same’. Tegenwoordig is Chris de kracht achter verschillende food media concepten, zoals de ‘Dave Chang show’ en is hij betrokken bij ZeroFoodPrint, een niet-gouvernementele organisatie die restaurantrekeningen verbindt met regeneratieve landbouwprojecten. Ook zet hij zich in voor het helpen van chefs en restaurants bij het gevecht tegen klimaatverandering.
James Beard-finalist, Angela Dimayuga, was voorheen Creative Director of Food and Culture van The Standard Hotels international en chef-kok van Mission Chinese New York. Angela staat bekend om de manier waarop ze, met haar achtergrond in geesteswetenschappen kunst, mode, nachtleven en politiek in de gastronomie integreert: eten als uitdrukking van individualiteit. In elk gerecht zit een les over identiteit, geschiedenis, cultuur en macht. Ze is momenteel een mentor-in-residence voor het Creative Science-cohort van The New Museum of Contemporary Arts.
Fatmata Binta is een ster in de culinaire wereld en recente winnaar van de Basque Culinary World Prize. Ze staat bekend om haar innovatieve benadering van de West-Afrikaanse keuken. Fatmata put uit haar culturele erfgoed om gerechten te creëren die zowel heerlijk als betekenisvol zijn. Dit met het uitgangspunt om voedsel te gebruiken als instrument voor sociale verandering.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.