Chef-kok Maarten Bloemers van het gelijknamige restaurant in Oeffelt heeft tijdens de Culitop 2011 in Nijmegen de door Cas Spijkers ontworpen koksbuis voor het beste gerecht gewonnen. De winnende culinaire creatie was Âsubtiel subliem aldus de jury.
*Lente en ziltig*
Bloemers winnende gerecht was een bordje met artisjok-crème, kalfsrollade met licht gegrild kalfsvlees met een morille-boterjus. Het gerecht kreeg de naam 'Lente en ziltig'.
*Strijd om de buis*
De Culitop wordt georganiseerd door De Gelderlander en leerlingen van de Cas Spijkers academie (CSA).
Acht Nederlandse toprestaurants, geselecteerd in de rubriek Over de tong in de bijlage Geniet van De Gelderlander, strijden om de 'Koksbuis', gemaakt door Cas Spijkers zelf.
*Spijkers zelf aanwezig*
Bezoekers mogen de gerechten proeven en daarna beoordelen, evenals de vakjury, met onder andere Cees Helder. Het was voor velen een verrassing dat de door ziekte geplaagde Spijkers zelf was gekomen. "Hij is mijn grote voorbeeld", vertelt Ollie Schuiling, leerling van de CSA en tevens winnaar van het NK leerling-koks van het SVH eerder dit jaar in de Ahoy Rotterdam tegenover de Gelderlander. "Koken is hard werken, Spijkers heeft de horeca groot gemaakt in Nederland."
~Frank Lindner~
Maarten Bloemers winnaar Culitop 2011
24 mei 2011