In de enige werfkelder die Amsterdam rijk is gaven Chaudfontaine, Mister Kitchen en watersommelier Roland Vanden Abeele medio maart tekst en uitleg waarom mineraalwater een ideale tafelpartner is in de Nederlandse horeca. Vanden Abeele ging tijdens zijn uitleg in op de drie belangrijkste kenmerken voor het kiezen van de juiste soort mineraalwater bij het eten. Te weten: mineraalgehalte, serveertemperatuur en koolzuurgehalte.
*Water is meer water*
"De keuze voor een bepaald mineraalwater bij het eten hangt onder meer af van de mineraliteit van het water. Mineraliteit versterkt de smaken van een gerecht. De mineraliteit bestaat uit onder meer de componenten magnesium, calcium en natrium." Vanden Abeele maakte vervolgens een vergelijking tussen water en wijn. "Je kunt het zien als het verschil tussen een huiswijn en een chateau-wijn. Gewoon bronwater is dan de huiswijn, en mineraalwater, zoals Chaudfontaine, is de kwaliteitswijn die op het chateau is gebotteld. Ik wil het zo zeggen: water heeft meer dan alleen een watersmaak."
~Roland Vanden Abeele geflankeerd door Daan Faber (l) en Maarten Hoekstra~
*Op kamertemperatuur graag*
De temperatuur van het serveren van mineraalwater is van groot belang op de smaak. Vanden Abeele: "Serveer mineraalwater altijd op kamertemperatuur. Ook dan behoudt het water nog steeds zijn frisheid. Water van slechte kwaliteit, ja, die moet je maar lekker koud drinken." Over het koolzuurgehalte zegt de watersommelier dat het levendigheid aan het mineraalwater geeft. "Koolzuur is geur, kleur en smaakloos, maar heeft een grote invloed. Ikzelf spreek trouwens liever niet van plat water, maar van niet-bruisend water." Als Vanden Abeele advies geeft voor water aan tafel, dan verkiest hij "liever één watersoort het hele diner door, dan bij iedere gang losse glazen van verschillende soorten mineraalwater."
*Smaakbeleving*
Deze middag genoten de aanwezigen voor de smaakbeleving bij iedere gang van Mister Kitchen wel van de verschillende soorten Chaudfontaine. Een bouillabaisse met Noordzeekabeljauw en vongole schelpjes, en venkel werd vergezeld van Chaudfontaine licht bruisend. Maarten Hoekstra van Mister Kitchen over bouillabaisse: "Deze soep is iedere keer weer anders. Waar je ook bent, overal is de smaak van het kraanwater dat je gebruikt weer anders. Deze bouillabaisse is gemaakt met echt Amsterdams kraanwater." Het gerecht werd verder vergezeld van een glas Riesling.
~Culinair gezien was alles in de goede handen van Mister Kitchen~
*Verfrissende begeleider*
Als hoofdgerecht tijdens deze lunch was er langzaam op de barbecue gegaard Waterlands varken met onder meer postelein en aardappelpuree. Hierbij kwam een Rioja en de Chaudfontaine plat om alle smaken met elkaar in evenwicht te brengen. Na kwam er Chaudfontaine bruisend in het glas. Het sterk koolzuurhoudende mineraalwater bleek een verfrissende begeleider van een warm chocoladetaartje en yoghurt, waarbij een glas Pedro Ximenez.
Deze middag maakte duidelijk dat mineraalwater veel meer is dan alleen maar water. Het helpt op extreme smaken te neutraliseren waardoor de pure smaken van gerechten beter tot hun recht komen. Vanden Abeele: "Speciale waters zijn een duidelijke meerwaarde voor horecaondernemers." Doe er uw voordeel mee.
~Frank Lindner~
Mineraalwater als ideale tafelpartner
10 maart 2010