De week opende het Nederlands Openlucht-museum de museale presentatie ÂChinees restaurant AziëÂ. De geschiedenis van Chinese immigranten wordt daarmee opgenomen in het museum van het dagelijks leven. Tegenwoordig is chinees eten bijna net zo Nederlands als een harinkje happen. Vanaf 1950 raakte de Chinees in een rap tempo ingeburgerd in ons straatbeeld. Lekker eten, ruime porties en nog betaalbaar ook; we gingen steeds vaker uit eten.
*Het luikje naar de keuken*
In het hart van het museumpark proeven bezoekers de sfeer van het dagelijks leven in en rond ÂChinees restaurant Azië zoÂn vijftig jaar geleden. Ze zien er lambrisering met gouden snijwerk, gecapitonneerde stoelen bekleed met rood skai, Chinese lampen, een bar annex afhaalbalie en natuurlijk het luikje naar de keuken.
*Geschiedenis leeft*
Geluiden, beelden en gesprekken, historisch fotomateriaal en een filmportret van een 90jarige oud-restaurantÂhouder brengen de geschiedenis echt tot leven. Honderd jaar geleden vestigden de eerste Chinezen, voornamelijk zeelieden, zich in ons land. Daarmee vormen zij een van de oudste migrantengemeenschappen in ons land. Voor het Openluchtmuseum een goede aanleiding om hun geschiedenis een plek te geven in de vaste presentatie op het museumpark.
~Frank Lindner~
Naar 'de 'Chinees' in openluchtmuseum
31 maart 2010