Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Auteur: Thijs Jacobs
Wet- en regelgeving Corona 21 september 2020
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter." Met name cafés hebben binnen de horeca last van de maatregelen, maar ook evenementen kunnen moeilijker doorgang vinden vanwege de nieuwe coronamaatregelen. 

De nieuwe maatregelen op een rijtje:

Het betreft de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden)
het late cafébezoek wordt ontmoedigd, daarom gaan om middernacht de lampen aan en de muziek uit. Om 01.00 uur moeten alle gasten weg zijn.
het aantal mensen dat bij elkaar aanwezig mag zijn - bijvoorbeeld voor een borrel - wordt teruggebracht van 100 naar 50, dat geldt zowel voor binnen als voor buiten.
begrafenissen, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en dans- en theatervoorstellingen worden uitgezonderd van de hiervoor genoemde 50-personenregel.
voor georganiseerde samenkomsten met meer dan 50 personen geldt vanaf nu een meldplicht.
de maatregelen gingen zondag om 18.00 uur in.
de zes genoemde regio's nemen hiernaast nog specifieke maatregelen, die zij zelf communiceren.

 

Druk op de zorg

De maatregelen zijn ingesteld om een verwachte, en te hoge, druk op de zorg te voorkomen. Het aantal besmettingen heeft zich verdubbeld in een week tijd, waardoor experts verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames binnen een paar weken in hetzelfde tempo stijgt. Mensen die besmet zijn, belanden immers niet direct in het ziekenhuis. 

Het is inmiddels bekend dat dertig procent van de vastgestelde besmettingen zich voordoet bij twintigers. Driekwart van de positief geteste mensen is onder de vijftig jaar oud. Sinds juni is geen enkele persoon onder de vijftig aan het coronavirus overleden. Dit zorgt op dit moment voor een 'duivels dilemma'; het is volgens experts echter niet mogelijk om jongere en oudere generaties volledig te scheiden, waardoor de noodzaak van het instellen van extra maatregelen bestaat. Juist om de ouderen te beschermen. 

Is de horeca dan een brandhaard?

De cijfers wijzen er niet op. Bij driekwart van de besmettingen is niet duidelijk waar de besmetting is opgelopen. 14 procent is in een thuissituatie besmet. Op het werk (2 procent) raken bijna twee keer zoveel mensen besmet als in de horeca (ruim 1 procent). 

Overig nieuws