Omgaan met personeelstekort in de keuken: 5 tips

Auteur: Redactie
Branded Content 18 oktober 2022
Omgaan met personeelstekort in de keuken: 5 tips

Hoe bied je gasten de kwaliteit en service die ze gewend zijn, terwijl je kampt met personeelstekort? Voor 43% van de horecaondernemers is personeelskrapte momenteel het grootste probleem, meldde het CBS recentelijk nog

Om je zaak nu én in de toekomst gezond te houden, is een structureel andere aanpak noodzakelijk. En niet alleen in hoe je medewerkers vindt en bindt. Maar vooral ook in hoe je met de mensen die je wél hebt efficiënter kunt laten werken en kosten beheerst.

5x zo bespaar je tijd (in de keuken)

De nieuwe manier van koken is efficiënt koken mét kwaliteitsbehoud. Hoe je dit aanpakt serveren we in 5 tips.

1. Verklein je kaart

Breng je kaart terug naar zo’n 4 gerechten per gang. Zo kun je beter inschatten wat je gast bestelt, koop je gerichter in, bespaar je tijd in de voorbereiding en beperk je waste. Ook serveer je sneller uit, want je maakt kiezen voor de gast makkelijker.

2. Breng handelingen terug

Een gerecht met minder handelingen betekent niet minder kwaliteit. Maak gerichte keuzes in welke werkzaamheden je eigen keukenpersoneel uitvoert en welke handelingen je ook prima kunt ‘inkopen’. Zo kun je gebruikmaken van voorgesneden groenten of kwalitatieve gemaksproducten met langere houdbaarheid, zoals diepgevroren soepen en sauzen.

3. Standaardiseer waar mogelijk

Werk in je keuken met gedetailleerd uitgewerkte recepturen, met heldere bereidingsinstructie, ingrediëntenlijst en benodigde aantallen. En neem je volledige keukenteam mee in de bereiding van elk (nieuw) gerecht. Zo kun je waste terugdringen, bied je een continue kwaliteit en voorkom je tijdverlies door bijvoorbeeld improvisatie.

4. Zet in op minder meters

Meters staan voor marge. Breng in kaart welke stappen de producten in je keuken doorlopen van opslag tot gerecht. En breng in kaart of jouw keuken zo is ingericht dat elke stap binnen het proces fysiek zo min mogelijk meters vergt. Een efficiënte indeling zorgt voor tijdsbesparing.    

5. Plan de mise-en-place efficiënter in

In de mise-en-place valt vaak veel tijd te besparen, vooral wanneer de werkzaamheden in jouw zaak nu nog over de hele week zijn verspreid. Zet in plaats daarvan bijvoorbeeld tweemaal per week één of twee koks van 9 uur tot 17 uur uitsluitend in op de mise-en-place en zorg dat de bestelling uiterlijk aan het begin van de dag binnen is. De dagelijkse mise-en-place werkzaamheden, zoals soepen verwarmen en garnituren klaarzetten, plan je zo kort mogelijk voor het servies in.

Profiteer van een totaaloplossing

Kun jij wel wat tijdbesparende hulp in de keuken gebruiken? Slimme Keuken is een totaaloplossing die horecaondernemers helpt om tijd en personeelskosten te besparen met behoud van kwaliteit. Daardoor bereidt je méér gerechten met minder (geschoold) personeel. De chefs van Sligro hebben 80 recepturen zo ontwikkeld dat je keukenteam er direct mee aan de slag kan.

40% minder arbeidsuren in de keuken
Ook geschikt voor minder ervaren personeel
Ruimte voor je eigen signatuur
Minder derving en waste
Minimaal 65% marge per gerecht

Meer weten of de recepten bekijken? klik hier

 

Overig nieuws