Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd te onderzoeken of het mogelijk is om de restaurants toch open te houden. Het kabinet besloot gisteravond dat iedere horecazaak, met uitzondering van hotels, minimaal vier weken gesloten moet zijn.
Volgens het OMT is het raadzaam om te onderzoeken of het mogelijk is om met gezondheidscheck, registratie en anderhalve meter afstand de restaurants open te houden. Besmettingen in de horeca vinden voornamelijk in cafés plaats en in mindere mate in restaurants. Bedienend personeel zou worden verplicht om een mondneuskapje of een faceshield te dragen. Dit alles is te lezen in het vannacht door het OMT gepubliceerde kabinetsadvies.
In Parijs wordt onderscheid gemaakt binnen de horeca. Cafés zijn gesloten, terwijl restaurants wel open zijn. Ook in Brussel is dit het geval. De angst heerst in politiek Den Haag dat als restaurants wel open mogen, (eet)cafés hun bestemming wijzigen naar restaurant. De discussie om onderscheid te maken tussen cafés en restaurants woedde de afgelopen dagen in de Hofstad.
Politiek commentator Wouter de Winther zei er in Goedemorgen Nederland op NPO 1 het volgende over: “Je hoort dat horecazaken misschien zelf hun bestemming enigszins gaan aanpassen, zodat ze wel open kunnen blijven door misschien wat extra voedsel te gaan serveren. Dat zou achter de schermen ook voor twijfels zorgen. Er is de afgelopen weken door verschillende ministers gekeken of je niet veel selectiever moet zijn en veel specifieker maatregelen moet nemen. Uiteindelijk hebben die ministers niet aan het langste eind getrokken.”
Het is echter nog maar de vraag of Rutte de mogelijkheid gaat bekijken of restaurants en lunchzaken wel open mogen. Gisteravond tijdens de persconferentie gaf hij juist aan eenduidige regels op te willen stellen en uitzonderingen werden geschrapt, zoals bijvoorbeeld voor bepaalde culturele instellingen.
Restaurants zorgen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor 27 procent van de virusclusters in de horeca.