In het weekend dat de horeca de deuren om 20.00 uur moest sluiten, heeft het grootste deel van de kroegen en restaurants zich aan de nieuwe maatregelen gehouden. Alleen in Breda bleef een deel van de horeca op zaterdagavond tot ongeveer middernacht geopend.
Dat kwam mede doordat burgemeester Paul Depla van Breda de ondernemers de ruimte gaf om hun onvrede te uiten, door op zaterdag langer open te blijven.
"Wij zijn allemaal open", zei Farid Bicane, uitbater van drie Bredase horecazaken, rond 23.00 uur in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. "Er staat een gigantische rij voor de deur bij alle drie de zaken en het is gewoon beregezellig binnen." Volgens de horecaondernemer waren er niet genoeg handhavers om iets te doen tegen de ongeveer 80 kroegen die volgens hem nog open waren. De ondernemers zijn wel gewaarschuwd door de burgemeester. Als ze hierna opnieuw in overtreding zijn, krijgen ze een boete.
"Waarom moeten wij sluiten?"
In het Groningse Winschoten liet café-eigenaar Heiko Tuin tegenover RTV Noord weten de deuren open te houden na 20.00 uur. "We worden er steeds weer uitgepikt en moeten gehoorzamen. Nu doen we dat niet. We hebben het hartstikke goed geregeld, controleren bezoekers en houden ons netjes aan de regels. Er zijn ontzettend weinig besmettingen die hier in de horeca ontstaan. Waarom moeten wij de deuren dan sluiten?", aldus Tuin.
In Leeuwarden greep de ME in nadat een groep van honderden mensen zich na 20.00 uur op het Wilhelminaplein verzamelde. Daar werd gezongen en gedronken. De sfeer sloeg om en een groep belaagde de politie met vuurwerk. Dat was voor de ME reden om in te grijpen. Zeker 15 mensen zijn aangehouden.
Andere steden
In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bleef het rustig. De meeste ondernemers hielden zich aan de sluitingstijd van 20.00 uur.