Waar vorige week nog het "bericht":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/paniek-in-keukens-frankrijk-18941/ kwam dat Frankrijk kampt met een tekort aan koks, blijkt nu ook dat Nederland te weinig koks heeft. Vooral in de
Randstad blijven vacatures soms wel een half jaar openstaan.
*Meer eetgelegenheden*
Volgens Ricardo Eshuis, directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca, komt dit doordat Nederland uit de recessie klimt. Hij zegt dat mensen meer uit eten gaan en dat er veel eetgelegenheden bijkomen, waardoor er dus ook steeds meer koks nodig zijn.
*Te weinig jongeren*
In Frankrijk lag de oorzaak volgens betrokken organisaties vooral bij het feit dat steeds minder jongeren een opleiding volgen tot kok. Ook in Nederland blijkt dit verschijnsel zich voor te doen. Volgens Eshuis willen jongeren wel een opleiding tot kok volgen, maar worden zij tegengehouden door de strenge taal- en rekeneisen van de koksopleidingen. Daarnaast zegt Eshuis dat het onaantrekkelijk is voor jongeren om in de horeca te werken, omdat het slecht betaalt en er weinig doorgroeimogelijkheden zijn.
Ook in Nederland tekort aan koks
4 augustus 2015