Al bijna acht jaar weet reizend restaurant De Maaltuin bezoekers op bijzondere locaties te verrassen met haar succesvolle ingrediënten: een vijfgangen diner, live-muziek, onverwachte verhalen en belevingen. Behalve erfgoedlocaties met een boeiende geschiedenis zijn er nieuwe, exclusieve locaties bijgekomen. Plekken waar men normaal gesproken niet komt of mag komen.
Het concept, dat klein begon in de botanische tuinen in Utrecht, blijkt inmiddels een bewezen succesformule. In 2024 zullen er maar liefst twintig edities plaatsvinden, zodat geïnteresseerden op elk moment uit twee verschillende plekken kunnen kiezen. De Maaltuin luidt het nieuwe jaar in door de eerste locaties bekend te maken.
De verschillende smaken van De Maaltuin
Waar 2023 werd afgesloten met een industriële editie in de enorme fabriekshal van Werkspoor in Utrecht, begint 2024 met een voor velen lang gekoesterde wens: bezoekers kunnen vanaf 11 januari als een vorst(in) dineren in de koninklijke zalen van Paleis Soestdijk. Zulke verschillende locaties smaken naar meer, en die keuze is er dan ook. Dit jaar is de De Maaltuin bijvoorbeeld te vinden op Vliegbasis Soesterberg, het Muiderslot, de Bijlmerbajes en Fort bij Rijnauwen. Op elke plek strijkt het reizende restaurant gedurende vier tot zes lange weekenden neer en verrast haar bezoekers met interessante verhalen en heerlijke gerechten van de vaste chef-kok en mede-eigenaar Paul Oldenmenger. Hij werkte jarenlang in diverse (sterren) restaurants, en heeft zich nu met veel passie en toewijding toegelegd op de culinaire ervaring van De Maaltuin.
Pieter Baan Centrum
Een nieuwkomer dit jaar is het voormalige Pieter Baan Centrum. Een zin als "verdachte naar Pieter Baan Centrum voor onderzoek" heeft men vaak genoeg voorbij zien komen in het nieuws. Het is de plek waar psychiatrische criminelen geobserveerd werden voor onderzoek. Hoe ziet zo’n plek er van binnen uit en wat gebeurt er met zo’n beladen gebouw - dat tevens een historisch begrip in Utrecht is geworden - nadat het leeg komt te staan? Oprichter Robbert Maas van De Maaltuin licht toe: "Ons doel is om het verhaal met respect voor de gebeurtenissen en het verleden te vertellen. Maar ook om te kijken naar het mooie toekomstplan dat deze locatie heeft: het vormen van een broedplaats voor circulaire start-ups, voor kunstenaars en andere creatieven." De onthulling van de overige nieuwe locaties vindt verspreid over het jaar plaats. De Maaltuin zal ook qua locaties nieuwe smaken aanbieden, waaronder een 14e eeuwse kerk.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.