Welke belangrijke fiscale voorstellen voor ondernemers kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de demissionair minister van Financiën? Wij zetten de belangrijkste voor u op een rij.
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt verhoogd
Al jaren stimuleert de overheid bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met de MIA mogen ondernemingen een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Zij hoeven dan minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen.
Het minimale investeringsbedrag is 2.500 euro per bedrijfsmiddel. In totaal kunt u niet meer dan 25 miljoen euro aan investeringen in aanmerking nemen. Enkele bekende voorbeelden van middelen, uit de huidige milieulijst, voor de Horeca zijn: een energiezuinige koel- of vrieskast, inductie bak- of kook plaat en scheidingsapparatuur voor afval. (bron: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst)
Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor milieu-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een combinatie van milieu-investeringsaftrek en energie-investeringsaftrek is niet mogelijk.
Per 1 januari 2022 worden de percentages verhoogd, zodat u een hogere aftrek kunt krijgen. Milieuvriendelijke investeringen worden daarmee aantrekkelijker.
Milieu-investering en percentage Milieu-investeringsaftrek:
categorie I: 36%
categorie II: 27%
categorie III: 13,5%
Vanaf 1 januari 2022 worden deze verhoogd naar:
Milieu-investering en Milieu-investeringsaftrek:
categorie I: 45%
categorie II: 36%
categorie III: 27%
Wachten met investeren?
Het valt over het algemeen niet te zeggen of het slim is tot volgend jaar te wachten met milieuvriendelijke investeringen. Het is namelijk nog niet bekend of u ook volgend jaar MIA kunt krijgen voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel waarvoor u dit jaar MIA krijgt. Ook is niet duidelijk welk percentage aan MIA u dan krijgt. (Dit wordt pas in de laatste week van december bekendgemaakt door publicatie van de nieuwe Milieulijst.)
Bevordering aanschaf emissievrije auto
De overheid wil de aanschaf van emissievrije auto’s (EV) blijven bevorderen, ook al kost het de overheid meer geld dan zij had verwacht. Daarom stelt het kabinet het volgende voor:
Het bijtellingspercentage voor privégebruik van een zakelijke auto wordt afgebouwd zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. In 2022 is de korting 6% en daarmee komt de bijtelling op 16% (normaal tarief is 22%).
De catalogusprijs waarover de korting op het bijtellingspercentage voor emissievrije auto’s geldt, wordt verlaagd. In 2022 wordt dit 35.000 euro en vanaf 2023 30.000 euro.
Het budget voor de subsidieregeling voor emissievrije bestelauto’s en particuliere personenauto’s wordt verhoogd.
Over de auteurs: Remco van der Veeke en Mr. Drs. Martin Klomp zijn werkzaam bij Lentink De Jonge accountants & adviseurs.
Download hier gratis de whitepaper 'De 7 meestvoorkomende BTW fouten in de horeca + 3 tips om het te voorkomen'
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.