De weg naar de Bocuse d’Or wereldfinale in Lyon van het Nederlandse team leest als een avonturenboek. Een kapotte oven tijdens de Europese finale in Lyon, een geblesseerde commis, een op het laatste moment opgetrommelde vervanger en als klap op de vuurpijl een top-10 notering, het beste Nederlandse resultaat ooit. Het was een culinaire belevenis waar de kracht van samenwerken meer dan bewezen is. We presenteren je dan ook graag een sfeerimpressie.
De jeugd heeft de toekomst
De jonge talenten uit de Sterklas, de hoogste culinaire opleiding in Nederland, Marco van der Wijngaard en Jules Wiringa, waren ook in Lyon aanwezig. Hoe staan zij tegenover eventuele deelname in de toekomst? Jules wil naar het buitenland, dus voor hem past deelname aan de Bocuse d’Or niet in zijn toekomstplannen. Marco heeft het NK leerling-kok gewonnen op de Horecava en de smaak van het wedstrijdkoken te pakken. Wellicht zien we hem in de toekomst terug als commis of als chef in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or.
Redder in nood: Rogier Peeters
Twee weken voor de wereldfinale blesseerde commis Lars Aukema zijn hand. Op het laatste moment werd Rogier Peeters gevraagd hem te vervangen. Rogier: “Ik vond het heel erg dubbel. Aan de ene kant is het natuurlijk een heel mooie kans, aan de andere kant was en is het voor Lars ontzettend zuur. Alles bij elkaar had ik één week tijd om te trainen. Ik trainde samen met Jan elke dag, waarbij we veel op tijd hebben getraind. Ik ben blij dat we zo’n goed resultaat neer hebben kunnen zetten.”
De vrouw achter Jan Smink: Anne
De bruiloft van Jan Smink en zijn verloofde Anne Jonkers werd speciaal voor de Bocuse d’Or uitgesteld. Uiteraard was Anne erbij tijdens de wedstrijd waar ze regelmatig oogcontact had met Jan. Anne heeft moeten wennen aan alle belangstelling voor Jan. “Het is gek dat iedereen wat van hem wil. Hij is er gelukkig heel erg nuchter onder en is altijd zichzelf gebleven. Ik vind dat hij niet naast zijn schoenen is gaan lopen, maar vooral steviger in zijn schoenen is gaan staan.”
Joop Braakhekke over de Bocuse d’Or
Samen met de andere bestuursleden van Bocuse d’Or Nederland presenteerde Joop Braakhekke in het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen in februari de toekomstplannen. “We willen steeds een plan hoger en sterrenchefs bij de Bocuse d’Or betrekken. De scheiding tussen wedstrijdkoks en sterrenchefs is er immers niet meer.” De Nederlandse finale vindt op 21 september 2015 plaats tijdens Gastvrij Rotterdam. Braakhekke: “We willen tribunes plaatsen om het echte wedstrijdgevoel te creëren. Zonder ambitie geen leven, zeg ik altijd en die ambitie moet zowel bij de wedstrijden als bij de teams tijdens de trainingen altijd aanwezig zijn. Zo willen we tijdens de Europese finale in Boedapest in mei 2016 een top-5 notering behalen.”
Primeur: Voorrondes voor Nederlandse finale
Bocuse d’Or Nederland introduceert een nieuwe werkwijze om kandidaten te selecteren voor de Nederlandse Bocuse d’Or finale, namelijk door middel van twee voorrondes. Het doel is om meer koks de kans te geven kennis te maken met de belangrijkste culinaire wedstrijd ter wereld en zich te kwalificeren voor de Nederlandse finale. De voorrondes staan open voor alle professionele Nederlandse koks. Ze vinden plaats op 15 en 16 juni 2015 in het Friesland Campina Innovation Centre in Wageningen.
Deelnemer aan de Bocuse d’Or in 1989
André van Doorn is bestuurslid van Bocuse d’Or Nederland en was voor Jonnie Boer president en jurylid bij de Bocuse d’Or. Hij deed zelf aan de wedstrijd mee in 1989. “Er is veel veranderd. Zo kookte je destijds zonder commis en is de wedstrijd nu veel transparanter, internationaler en worden de verschillen tussen de landen onderling steeds kleiner. Sinds 2013 is Jonnie Boer jurylid. André: “Ik heb het presidentschap altijd als heel erg leuk en indrukwekkend ervaren. Om ons nationaal en internationaal nog sterker te profileren, wilde ik graag plaatsmaken voor een driesterrenchef. De keuze viel toen al snel op Jonnie Boer.”