Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen.
Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Een coronatoegangsbewijs is beschikbaar voor mensen die volledige gevaccineerd zijn, een geldig herstelbewijs hebben of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd.
Deze zomer werd gewerkt met toegangstesten voor de horeca en het nachtleven, maar dat liep echter uit de hand. Het systeem bleek niet te werken. Toeganscodes werden gekopieerd en het deurbeleid was verre van secuur. Het aantal besmettingen nam daardoor fors toe, wat weer leidde tot het sluiten het nachtleven.
Toch verwachten Rutte en De Jonge dat die piek dit keer niet gaat komen. Het kabinet gaat 'mystery guests' inzetten die zich voordoen als gast en controleren of de regels wel worden gehandhaafd. De Jonge verzekert dat het kopiëren van QR-codes minder eenvoudig gaat omdat de CoronaCheck-app is aangepast. Verder zijn de toegangstesten 24 uur geldig in plaats van 40 uur.
Het kabinet streeft ernaar om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) te laten vervallen per 1 november.