Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt als gast. Je wordt, met een heel gezelschap, gevraagd plaats te nemen aan tafel en er
is geen tafelindeling. Je voelt een onzichtbare strijd om de beste plek om je heen en je doet er zelf ook aan mee. Gelukkig is het je gelukt naast de jarige en je beste vriend te zitten. Mission accomplished.
*Rol gastvrouw/heer*
Als gastvrouw/heer laat je met tafelschikking zien wie je belangrijkste relatie is. Ook kun je de tafelschikking als prima instrument inzetten om bepaalde mensen met elkaar in contact te brengen.
*11 weetjes en tips voor een goede tafelschikking:*
1. De eregasten zitten naast de gastheer of de gastvrouw. De stelregel: de vrouwelijke eregast rechts van de gastheer, de mannelijke eregast rechts van de gastvrouw;
2. De basisregel. Privé: dames en heren afwisselend naast elkaar. Zakelijk: op hiërarchie van functie/relatie. De enige uitzondering is de koning. Zijne Majesteit heeft altijd de belangrijkste plaats en de gastheer of gastvrouw zal dan rechts van hem plaats moeten nemen.
3. Echtparen hoeven niet naast elkaar. Als je denkt dat zij hier bezwaar tegen hebben, zet ze dan voor de zekerheid toch naast elkaar;
4. Bepaal welke gasten beter niet naast elkaar kunnen zitten omdat ze niet goed met elkaar overweg kunnen. Bekijk ook welke gasten mogelijk gemeenschappelijke interesses hebben en houd daar rekening mee;
5. Zet gasten met een groot leeftijdsverschil niet naast elkaar, tenzij dat juist het doel is;
6. Minder goede praters kun je het beste plaatsen naast iemand met veel gespreksstof;
7. Mensen die elkaar goed kennen, zitten bij voorkeur niet naast elkaar, tenzij er goede redenen zijn om dit wel te doen;
8. Als de gastvrouw en gastheer niet zelf koken, dan zitten zij op een plek waar ze een goed overzicht over de tafel hebben. Traditioneel is dat aan de uiteinden (hoofd) van de tafel. Is de tafel rond, dan zitten gastheer en gastvrouw tegenover elkaar;
9. Het is niet ongebruikelijk om bij uitgebreide diners de gasten na het hoofdgerecht van plek te laten wisselen. Maak het niet te ingewikkeld: laat bijvoorbeeld de dames van één kant van de tafel wisselen met de dames aan de andere kant van de tafel. De gasten kunnen hun glazen en servet meenemen of je laat bestek, glazen en een servet opnieuw indekken zodra iedereen op de nieuwe plek zit. Bij formele lunches en diners is dit wisselen niet gebruikelijk;
10. Om een rommelige start van de maaltijd te voorkomen, kun je naamkaartjes op de servetten leggen, zodat iedereen gemakkelijk zijn plaats kan vinden. De gastvrouw en gastheer kunnen ook de plaatsen aanwijzen, maar bij grote groepen is dat uiteraard geen optie;
11. Let bij het schrijven van de tafelkaartjes goed op de correcte schrijfwijze van de naam van de gast. Het naambord op het servet geeft de gasten ook de gelegenheid om de naam van de buurvrouw of buurman aan tafel te lezen.
~Anne-Marie van Leggelo~
"www.etiquettebureau.com":http://etiquettebureau.com/
Voor jou: 11 tafelschikkingtips
26 juni 2015