ING: "De horeca zal ook dit jaar de hogere kosten deels moeten doorberekenen"

Auteur: Redactie
Economie 23 april 2024
ING: "De horeca zal ook dit jaar de hogere kosten deels moeten doorberekenen"

Hogere prijzen in de horeca zijn ook dit jaar onvermijdelijk. In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants, lunchrooms en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Dit meldt Sjuk Akkerman, sector specialist services & leisure bij ING Sector Banking. 

De horeca zal ook dit jaar de hogere kosten deels moeten doorberekenen aan de gast om marge over te houden. De personeelskosten zijn bijvoorbeeld gestegen door recente loonsverhogingen begin 2024. Daarnaast hebben horecaondernemers geld nodig om te kunnen investeren in het up-to-date houden van hun zaak en om de coronabelastingschulden af te lossen. En uiteraard ook om zichzelf van een inkomen te voorzien.

De winstgevendheid van restaurants en cafés staat al langere tijd onder druk. Dit is te wijten aan de sterke concurrentie in de afgelopen jaren. Zo is het aantal horecazaken fors gegroeid. Ook de verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie hebben de winstgevendheid onder druk gezet.

Horecaondernemers kunnen de kostenstijgingen beperken door kritisch naar alle kosten te kijken. Zo kan bijvoorbeeld worden bespaard door (nog) scherper in te kopen, minder voedsel te verspillen en kleinere porties te serveren. De prijs moet dan wel in verhouding zijn met de porties, anders bestaat het risico dat de gast wegblijft. 

 

Overig nieuws