De Restaurantkrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview uit 2014 met Jan-Cees Garvelink, toenmalig chef-kok en eigenaar van De Rode Kater uit Deventer, dat hij samen met zijn vrouw runde. Ze zijn inmiddels gescheiden. Paula Aalderink runt nog steeds de bistro. Voor Jan-Cees ligt er weer een nieuwe uitdaging in het verschiet. "Ik heb de keuken ontzettend gemist."
Na de scheiding heeft Jan-Cees nog een halfjaar als compagnon in De Rode Kater gewerkt. "Maar op een gegeven moment ging dat niet meer." Hij sloot het af en ging verder. Na wat omzwervingen had de chef gisteren zijn laatste dag als chef bij een productiehuis dat broodjes voor onder andere kantines maakt. We spreken hem terwijl hij net de deur achter zich heeft dicht getrokken. "Toevallig mijn laatste dag gehad vandaag. Ik miste het om op niveau te koken."
Het nieuwe avontuur brengt hem bij eetcafe Oasis in Meppel , waar hij zijn passie voor het koken en de gunstigere tijden van het werk bij het productiehuis kan combineren. "Ik werk vier volle dagen en ben een dag in het weekend vrij. Dat bevalt mij ontzettend goed. Het is een laagdrempelig eetcafe, een treetje lager dan het niveau van De Rode Kater. Op een drukke avond draaien we hier tussen de 60 en 80." Oasis is wat Garvelink betreft niet het eindstation. "Mocht het op mijn pad komen om weer een niveau hoger te koken, dan zal ik dat zeker doen."