De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week een interview met Roy de Gier. Toen een talentvolle kok in de tweesterrenzaak van Nico Boreas. Nu de creatieve sous-chef bij het Brabantse Zout & Citroen. "Ik wilde niet meer 80 uur in de week gaan werken."
Want dat deed De Gier toen hij bij Boreas in de keuken stond. Het duurde niet heel lang na het interview in 20130 voordat hij Boreas vaarwel zei. "In september 2013 ben ik vertrokken. Ik ben bij Edwin Kats' restaurant Noble gaan werken in Den Bosch, dat toen nog geen ster had." Ook daar bleef de talentvolle kok niet lang en net nadat hij vertrokken was, ontving Noble zijn felbegeerde Michelinster. Daar heeft De Gier uiteraard wel aan meegewerkt. "Als je het zo bekijkt wel ja."
Na een uitstapje bij De Houtlooods in Tilburg, dat net na zijn vetrek een Bib Gourmand verwijzing kreeg, werd De Gier chef-kok bij Roots Foodbar in Hilvarenbeek. Het restaurant een treetje hoger krijgen qua culiniare uitspattingen, het was de ambitie van de chef bij zijn binnenkomst. Als hij er nu op terug kijkt vindt hij dat niet helemaal gelukt.
Sinds vier weken werkt hij bij Zout & Citroen, als sous-chef. Tachtig uur werken, zoals bij Boreas, doet hij niet meer. "Nee ik heb een sterker privéleven op dit moment. Daar krijg je op een gegeven moment meer behoefte aan." Zijn ambities heeft het niet veranderd. "Want", zegt De Gier, "kwaliteit is altijd de ambitie. Alleen hoeft het van mijn niet meer in de vorm van die lange dagen.
In 2013 gaf de Brabander aan dat hij ooit een eigen horecagelegenheid wilt bezitten. Dat is nog steeds niet veranderd. De vorm ligt echter nog in het midden: café, lunchroom of restaurant. "Zoalang het eten maar centraal staat", besluit De Gier.